Britské buchtičky hot cross buns se připravují o Velikonocích na konci půstu, tradičně jsou světlé, plné ořechů a sušeného ovoce, taková obdoba našeho mazance. Já letos připravila pro změnu tuto netradiční bohatou čokoládovou variantu ovoněnou pomerančem a aromatickým kořením. Křížek na jejich povrchu značí ukřižování Ježíše Krista.
Legenda praví, že pověšení hot cross buns v kuchyni vás ochrání před požárem a jinými pohromami, pro jistotu ale doporučuji alespoň jednu nebo raději rovnou dvě také ochutnat. Jak už jejich název napovídá, nejlepší jsou ještě teplé, navíc potřené máslem a džemem dle vašeho výběru. Pokud dáváte přednost české klasice, vyzkoušejte rychlý tvarohový mazanec bez kynutí.
Čokoládové hot cross buns s pomerančem
Na formu o rozměru 25×35 cm potřebujete:
- 220 g mléka
- 25 g čerstvého či 7 g sušeného droždí
- 80 g krupicového cukru
- 370 g hladké mouky
- 40 g kakaa
- kůru z jednoho pomeranče
- špetku skořice
- 1/3 lžičky sušeného zázvoru
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- špetku soli
- 1 vejce
- 65 g změklého másla
- 100 g nasekané hořké čokolády či čokoládových kousků
Na dokončení:
- 40 g rozpuštěného másla na potírání
- 1 žloutek
- 40 g vody
- 45 g hladké mouky
- 2 lžíce tekutého medu
Postup
- Mléko lehce ohřejte, přidejte rozdrobené droždí, lžíci cukru a dvě lžíce mouky, zamíchejte a nechte na teplém místě 10 minut vzejít kvásek.
- Mezitím ve velké míse nebo míse od robotu smíchejte zbylou mouku, cukr, kakao, pomerančovou kůru, koření, vanilku a sůl. Jakmile je kvásek aktivní, přidejte ho k suchým surovinám společně se zbylým mlékem, vajíčkem a změklým máslem. Suroviny nahrubo propojte a nechte odležet 5 minut. Ručně či v robotu vypracujte hladké těsto, následně hněťte 10 minut. Mělo by být krásně pružné, lesklé, hladké a lehce lepkavé.
- Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca hodinu až hodinu a půl, těsto by mělo zdvojnásobit objem.
- Nakynuté těsto párkrát ručně prohněťte, přidejte čokoládu a zapracujte ji do těsta. Celé těsto zvažte, mělo by vážit okolo 950 g, a rozdělte ho na 12 stejných dílků. Z každého kousku vytvořte pravidelnou kuličku, vložte ji do máslem vymazaného pekáčku a z každé strany potřete rozpuštěným máslem jako buchty. Takto pokračujte, dokud pekáček zcela nezaplníte těstem. Jednotlivé dílky skládejte pravidelně do řad s rozestupy.
- Naplněnou formu nechte dalších 45 minut na teplém místě kynout. Jakmile je těsto vykynuté, předehřejte troubu na 180 °C a buchtičky potřete prošlehaným žloutkem. Připravte si směs na křížky, jednoduše mouku smíchejte s vodou do hladké a husté kaše. Přelijte ji do sáčku s úzkou špičkou a vytvořte dlouhými tahy vždy po celé řadě na jednotlivých bocháncích křížky.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 25 až 30 minut, povrch buchtiček by měl být zlatavý. Ihned po vyndání potřete pomocí mašlovačky jejich povrch tekutým medem. Podávejte ještě teplé.