Vinohradské bistro Mezi Srnky je jedním z nejoblíbenějších gastro spotů v Praze, a to nejen díky výběrové kávě, ale i skvělým snídaním a brunchům. Před pár lety začalo své populární lívance nabízet i na druhé straně Vltavy, na Smíchově. A od září mají Mezi Srnky třetího sourozence v Americké ulici. Je možné zůstat po více než deseti letech společného podnikání stále přáteli? A uvažují majitelky kaváren Mezi Srnky o další pobočce?
Kamarádky Zuzana Čámská a Jitka Tilšerová se vrhly do gastronomie v roce 2012, když si v Sázavské ulici nedaleko Náměstí Míru otevřely malou kavárnu. Pro obě to znamenalo práci metodou pokus–omyl, protože ani jedna z nich neměla žádné manažerské zkušenosti ani praxi v gastronomii.
„Nic bych ale nevrátila. Všechny slepé uličky byly důležité,“ říká dnes rozhodně Jitka Tilšerová. „Kdyby se mě ovšem dnes někdo začínající zeptal, jak si otevřít bistro, poradila bych mu, aby nejdříve šel pracovat na půl roku do kavárny, která se mu líbí. Ať zjistí, jak věci fungují, protože život v gastronomii není jednoduchý.“
Otevřít si malou kavárnu s domácí atmosférou a kvalitním jídlem se nakonec ukázalo jako dobrý nápad. Za pár let si Mezi Srnky v Sázavské ulici oblíbili zejména místní obyvatelé, se kterými si majitelky vybudovaly blízký vztah.
„Některé z nich známe přes deset let. Viděly jsme vyrůstat jejich děti, víme, kde byli na dovolené, známe jejich psy. Když se objeví mezi dveřmi, už jim připravujeme oblíbenou kávu,“ popisuje Zuzana Čámská chod pobočky v Sázavské, kde se nabídka café & cake postupně z ekonomických důvodů rozšířila na plnohodnotné brunche.
Když turisté vytlačí štamgasty
Před třemi lety se Zuzana s Jitkou rozhodly otevřít druhou pobočku Mezi Srnky na Smíchově. Praha 5 je podle nich specifická lokalita – bistry doposud nepolíbená – kde se pohybuje spousta pracujících, je tu mnoho škol, francouzská komunita i více turistů.
Po otevření smíchovského podniku nebylo další rozšiřování kavárenské sítě v plánu, jenže díky sociálním sítím začali do bistra Mezi Srnky v Sázavské chodit i turisté hladoví po dobrém jídle v oblíbeném podniku.
O víkendech se tu začala tvořit fronta a turisté začali vytlačovat místní klientelu. Rozšíření kavárničky ovšem nebylo možné, proto se Jitka se Zuzanou rozhodly otevřít další Mezi Srnky vzdálené pouhých osm minut chůze – v Americké ulici.
Nové bistro má padesát míst k sezení, a tak majitelky mohly investovat do větší kuchyně. Do budoucna uvažují o dalším rozšíření, čímž by kavárna mohla nakynout o dalších dvacet míst.
Dveře původní pobočky v Sázavské ulici ale stále zůstávají otevřené. „Máme k ní až emoční vztah. Je to takový náš pokojíček. Tam jsme začínaly, škrábaly okna a ručně natíraly všechny stoly,“ vzpomíná Zuzana na dobu, kdy rozjížděly provoz první pobočky Mezi Srnky v Sázavské.
Ač se oběma v době podnikatelských začátků narodily první děti, po všech peripetiích zůstaly nejen byznysovými partnerkami, ale také kamarádkami. „Já jsem chronický neotvírač obálek, ale naštěstí mám Zuzi,“ směje se Jitka. „A já nemám žádný vkus, takže mám Jíťu,“ doplňuje ji se smíchem Zuzana.
Tři a dost
Dnes Mezi Srnky v Sázavské ulici zůstávají věrné svému původnímu DNA a nabízejí jednoduché a kvalitní pokrmy. Na Smíchově je výrazně vyšší poptávka po obědových jídlech, zatímco nová pobočka v Americké může s menu více experimentovat díky moderní kuchyni. Vznikají tu například sexy langoše z bramborového těsta zdobené kvalitními ingrediencemi.
Do konce tohoto roku chce Zuzana Čámská s Jitkou Tilšerovou doladit práce na Americké a především stabilizovat chod jejich tříhlavé kavárenské sítě, pro niž nyní pracuje kolem čtyřiceti lidí. A pokud jde o další rozšiřování Mezi Srnky, mají jasno: „Už ne! Teď je pro nás důležitější kvalita než kvantita,“ říkají rozhodně.