„Carbonara na topince!“ byla moje první myšlenka při ochutnání lahodného konfitovaného žloutku. Na tuto fantastickou záležitost vám přitom stačí zcela jednoduché suroviny a pár minut na přípravu. Jediný problém je, že takové žloutky pak budete chtít jíst pořád a na všem.
Konfitované žloutky mají parádně krémovou konzistenci, kterou jednoduše vychytáte v troubě, stačí vám na ně jen vejce a olivový olej (který lze navíc znovu použít) a jsou famózní na topinkách, těstovinách i tataráku.
Potřebujete:
- 4 žloutky
- ½ hrnku olivového oleje
Dle chuti:
- Česnek
- Bylinky (rozmarýn, tymián)
- Citronová kůra
- Růžový pepř
Dále:
- Kváskový chleba
- Máslo
- Sůl & pepř
- Parmezán
Postup
- Do zapékací mističky, kam se vedle sebe vejde vámi určené množství žloutků, nalijte asi 2 cm olivového oleje. Já používám kokotku na cca 4 kusy, ale můžete také péct každý žloutek zvlášť.
- Žloutky oddělte od bílků, opatrně je vložte do oleje, podle chuti přidejte tenké plátky česneku, bylinky, růžový pepř nebo kousek citronové kůry (já dávám nejčastěji stroužek česneku, tymián a pepř), případně zalijte dalším olejem, aby byly žloutky zcela ponořené, a přiklopte pokličkou nebo alobalem.
- Vložte do trouby vyhřáté na 90 °C na asi 20 minut, myslete ovšem na to, že žloutky v horkém oleji ještě trochu dojdou, proto je raději zkontrolujte dřív. Po vychladnutí každopádně vždy trochu zpevní.
- Hotové žloutky natřete na topinky z kváskového chleba potřeného máslem, osolte, opepřete a posypejte strouhaným parmezánem.
- Konfitované žloutky uchovávejte v lednici a spotřebujte do tří dnů.
Tipy & triky
Co se zbylými bílky:
Zbylé bílky schovejte do lednice či mrazáku a upečte si s nimi laskonky, mini pavlovy nebo tuto fantastickou tvarohovou bábovku, do které místo celých vajec použijte asi 6 bílků vyšlehaných do pevného sněhu. Hrozny pak těstu dodají šťavnatost, ale bábovka je skvělá i bez nich.