Ať už jste Swiftie, nebo zkrátka jen milujete sladké pečení, křehké sušenky s voňavým chai kořením a polevou z vaječňáku jsou něco, co tento podzim potřebujete.
Taylor Swift chuť těchto sušenek popsala jako „Vánoce v září“, pro nás v listopadu již tedy naprosto přípustná záležitost. Na vaječňák a sušenky totiž není nikdy příliš brzy!
Původní recept pochází od americké blogerky Joy the Baker, ke kterému Taylor přidala koření chai masala a vaječňákovou polevu pro extra sváteční pocit. Cookies jsou dost sladké, ale opravdu se rozplývají na jazyku a na rozzáření temných podzimních dnů jsou jako dělané.
Kořeněné sušenky cookies podle Taylor Swift
Na 26 sušenek potřebujete:
- ½ hrnku změklého másla (113 g)
- ½ hrnku oleje (mandlový, slunečnicový, řepkový) (125 g)
- ½ hrnku krupicového cukru (120 g) + na posypání
- ½ hrnku cukru moučka (80 g)
- 1 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnky hladké mouky (250 g)
- ½ jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 1 čajový sáček chai / 1 lžička koření chai masala
Na polevu (lze vynechat):
- 1 hrnek cukru moučka (160 g)
- 4 až 6 lžic vaječného likéru nebo mléka
- 1 špetka mletého muškátového oříšku
- ¼ lžičky mleté skořice + na posypání
Postup
- Změklé máslo minutu šlehejte v robotu nebo elektrickým šlehačem. Postupně zašlehejte olej, oba cukry, vejce a vanilku. Vařečkou pak zapracujte mouku se sodou, solí a chai kořením (obsahem sáčku na čaj nebo kořenicí směsí).
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu nebo ještě lépe přes noc v lednici zpevnit.
- Troubu vyhřejte na 180 °C a velké plechy vyložte pečicím papírem.
- Z těsta odebírejte kuličky o velikosti vlašského ořechu, lehounce je zploštěte a klaďte s 5cm rozestupem na plech. Během pečení se hodně roztečou, takže rozestup je nutný. Sušenky pečte 7 až 9 minut nebo dle skutečné velikosti dozlatova. Nechte je 10 minut chladnout na plechu, poté přemístěte na mřížku.
- Moučkový cukr se špetkou muškátu a trochou skořice prošlehejte se 4 lžícemi vaječňáku (zde najdete recept na můj nejoblíbenější vaječný likér). Podle potřeby přidejte cukr nebo likér, aby vznikla hustá poleva, a sušenky s ní ve středu ozdobte. Polevu zlehka posypejte skořicí a nechte zatuhnout.
- Sušenky uchovávejte v dobře těsnící nádobě a spotřebujte do 3 až 5 dnů.
And the bakers gonna bake bake bake bake bake!