Léto a zmrzlina? Nerozlučná dvojka. Ať už preferujete klasické smetanové příchutě nebo exotiku, máme pro vás tipy na české zmrzlinárny, které staví výhradně na přírodních surovinách a poctivé řemeslné výrobě. Často je podle dlouhé fronty poznáte už zdálky. Věřte ale, že za to čekání stojí.
Crème de la Crème, Praha
Za pravou italskou zmrzlinou se můžete vydat do nejvyhlášenější zmrzlinárny v Praze, kterou provozuje muž přezdívaný „pan Zmrzlinka“. Zákazníci tu mohou vyzkoušet na šedesát druhů, od smetanových zmrzlin přes ovocné sorbety až po veganské či zdravé varianty oblíbené letní pochoutky.
Mezi klasiky patří hořká čokoláda, jahoda, kokos nebo slaný karamel, ale pochutnáte si tu i na netradičních příchutích, jako je třeba rakytník s rozmarýnem a borůvka s levandulí. Milovníky pálivého potěší příchutě mango chilli a čoko chilli. Pro ty, kdo se náhodou nemohou rozhodnout, tady mají bezedný kelímek.
V průběhu roku se ke stálé nabídce připojují speciální zmrzliny ze sezonního ovoce a dostupných surovin v aktuálním ročním období. Na podzim je to třeba švestka s mákem nebo slivovicí, o Vánocích zase perníček či vaječný likér. Pobočky najdete na pěti místech v centru Prahy a brzy se bude otevírat šestá na Strossmayerově náměstí.
Angelato, Praha
Už vás nebaví vanilková? Pak zkuste pražskou zmrzlinovou kavárnu známou svými originálními příchutěmi. Do kornoutku tu servírují například zmrzlinu parmazánovou, rýžovou, avokádovou, nebo dokonce kopřivovou. A nechybí ani takové úlety, jako je krupicová kaše. Pokud ale experimentům neholdujete, nesáhnete vedle s největšími hitovkami, mangem a pistácií. V červenci nezapomeňte také ochutnat alkoholové zmrzliny Jägermeister orange a piňa coladu.
Smetanové zmrzliny tady vyrábí z mléka a smetany z rodinné mlékárny a z dalších přírodních přísad. Sorbety jsou vždy ze sezonního ovoce, ale také zeleniny a bylin, jako jsou máta a bazalka. První provozovnu otevřel zmrzlinář Zlatko Kebakoski v roce 2007 v Rytířské ulici pod Václavským náměstím. V současnosti se nachází v Praze další tři.
Zmrzlinář / 2AD, Praha
Pokud dáváte naopak přednost spíše osvědčeným chutím, nadchne vás sladký byznys rodiny Hrivňákových. Když přeje počasí, na zmrzlinu se sem sjíždějí davy a počet vydaných porcí denně přesahuje dva tisíce. Nejvíce se prodává tradiční kvarteto – jahoda, čokoláda, pistácie a vanilka.
Kromě čtyř druhů, které najdete na pultu zmrzlinárny při každé návštěvě, se zbylých dvanáct pravidelně obměňuje. V sortimentu se objevují různorodé příchutě, narazit můžete na rebarborovou, makovou, angreštovou, kaštanovou, arašídovou či zázvorovou. Z letního výběru osvěží exotická maracuja.
Kromě zmrzliny tu pro zákazníky připraví na objednávku i zmrzlinový dort. Původně se na proslulou ledovou pochoutku pod značkou 2AD jezdilo na výlety do malé vesničky Kačice u Kladna, ale dnes ji najdete coby Zmrzlináře také v Praze na Vinohradech.
Božský kopeček, Brno
V Brně patří k oblíbeným stálicím veganská zmrzlina, kterou produkuje cukrárna Tutti Frutti. Hlavními taháky jsou levandulová s borůvkou a čokobanán, ale z pestrého výběru zaujme mimo jiné mrkev s kardamomem, jahoda s thajskou bazalkou nebo meruňka s biocitronovou kůrou.
Fanoušky drinků potěší ananasová piña colada a rajčatová bloody Mary. Pro Božský kopeček si místní chodí ke zmrzlinovým autíčkům v pastelových barvách, na něž natrefíte třeba na Zelném trhu či v Lužánkách.
Ještě jednu, Brno
Je libo pečený banán s karamelem a praženými mandlemi, nebo vanilkový koláč s malinovou omáčkou? Brněnská zmrzlinárna Jakuba Gavora, která letos slaví pět let, sází na menší výběr a vysokou kvalitu. Denně tady střídají šest druhů – dvě oříškové zmrzliny, dvě krémové a dva sorbety. A domácí je tu nejen zmrzlina, ale i vlastnoručně pečené kornoutky.
O tom, že na gastro scéně je stále možné překvapit, svědčí i loňský obrat firmy pod dvacet milionů korun. Potěšit chuťové pohárky můžete na ulici Minoritská a ve spřátelených podnicích po celé republice nebo si objednat ochutnávku přes Rohlík.
Togelato, Turnov
Také zmrzlinárna v srdci Českého ráje platí za pouhé tři roky fungování za sázku na jistotu. Její zakladatelka a bývalá foodstylistka Lenka Táchová se tajům zmrzlinářského řemesla učila od těch nejpovolanějších na italské univerzitě v Boloni. A že to jde na jejím limetkovém cheesecaku či mascarpone s jahodami poznat.
Návštěvníky nicméně láká hlavně speciální maková se švestkami a skořicová stracciatella. Příchuť skořicový šnek se může dokonce pochlubit oceněním na Gelato Masters Challenge. Kromě zmrzliny můžete v Togelatu posedět i nad kávou z pražírny Nordbeans, zákusky a dortíky. Podnik se nachází kousek od turnovského nádraží.
Kolombina, Plzeň
Jitka Štáhlichová pokračuje v tradici svých rodičů, kteří před více než třiceti lety provozovali zmrzlinářské auto na klatovském náměstí v Plzni. Receptury zároveň obohacuje o nové poznatky, které načerpala při studiích v Itálii. Mezi hlavní favority se řadí pistáciová, okurková, maková a ovocné sorbety.
Z nevšedních ingrediencí můžete ochutnat zmrzliny z rostlin a bylinek, na výběr je heřmánek, růže, bazalka, zázvor nebo konopná či slunečnicová semínka.
V roce 2017 se Kolombina probojovala do evropského finále soutěže Gelato World Tour a byla zařazena mezi dvacet nejlepších zmrzlinářství v Evropě. Až vás bude v Plzni honit mlsná, hledejte ulici Rooseveltovu.