Vůně linoucí se široko daleko a chutě, které jste dosud neznali. I tak se vyznačují nové pekárny, kterých v Praze za poslední dobu vyrostlo hned několik. Vyzkoušíte nejprve dobroty z Argentiny, Itálie nebo snad Koreje? Nebo raději vsadíte na osvědčenou klasiku?
Cruz, Milady Horákové 141/70, Praha 7
Na pražské Letné není v poslední době o nové podniky nouze. Kromě Sandwich Rodeo nebo Burgerman na Letenském náměstí otevřela argentinská panaderia Cruz. Na menu se vyskytuje spousta sladkého i slaného pečiva, stejně jako chleba.
Ochutnejte hlavně místní speciality jako třeba medialunas – vzhledově vypadá jako malý croissant, ale chutná spíš jako sladká buchta, či crema pastelera – vláčné těsto, pudinkový krém a čerstvé ovoce. Otevřeno mají každý den a vše tu pečou čerstvé přímo před vašima očima.
The Miners Bakery, Sokolovská 713, Praha 8
Tady se pečou dobroty pro všechny pobočky kávového řetězce The Miners. Otevřeno mají teprve krátce, ale už teď je jasné, že se tohle místo brzy stane oblíbeným útočištěm nejen obyvatel Karlína. Na sezení je tu pouze pár míst, panuje tu spíše klidná atmosféra.
Otevřeno mají od rána do večera, takže ideální místo, pokud potřebujete snídaňové pečivo na začátek dne nebo sladkou tečku na jeho konec. Karlínskou pobočku Miners hledejte v nové budově Fragment.
Arte Bianca, Bělehradská 88, Praha 2
Milovníky italské kuchyně potěší na Vinohradech. Majitel a hlavní pekař Giacomo Candido vždy obdivoval svou babičku, která pekla chleba pro celou vesnici a široké okolí v peci na dřevo. A tak se i tady zaměřují na ruční výrobu chleba a dalšího pečiva.
Ve výběru figuruje ciabatta a focaccia, ale také pane di Pompei. Ten se údajně podle legendy začal péct v roce 79 našeho letopočtu po výbuchu sopky Vesuv. Ze sladkého ochutnejte určitě cannoli, maritozzo, cornetti nebo cantuccini.
La Forme, Nuselská 53, Praha 4
Ani tato pekárna u jedné pobočky nezůstala. Po úspěchu v Dejvicích se rozrostla o filiálku na Vinohradech, aby už po chvíli hledala třetí místo. Povedlo se, a tak můžete zajít pro nejlepší croissanty široko daleko i do Nuslí.
Odnesete si také kváskový chléb, bagety, obrovské danishe, zapečené sendviče a spoustu dalších křupavých dobrot.
Bakery60, Manifesto Market, Ostrovského 34, Praha 5
Po úspěchu v Dejvicích otevřeli letos na jaře druhý podnik ve smíchovském Manifestu. Korejsko-nepálský pár Mari a Loki nabízejí korejské speciality jako třeba nadýchaný populární milk bread, ale i takové dobroty jako sýrový corndog, lahodné dorty, různé druhy sendvičů nebo donuty plněné pastou z červených fazolí.
Zrno Zrnko, Dejvická 33, Praha 6
Prodali jazykovou školu a začali péct chleba. Jakub Štefeček a Ondřej Kuchař rozjeli pro ně zcela nový byznys, ale tahle zásadní otočka se rozhodně vyplatila. Jejich chleba je tak oblíbený, že na jaře otevřeli už pátou pobočku.
Tu nejnovější najdete v Dejvicích a sdílejí ji společně s obchodem Sklizeno. Každý den tu připravují čerstvé chleby, housky, koláče, croissanty nebo oblíbené cruffiny. A samozřejmě ochuzeni nebudete ani o skvělou kávu.