Vína z Moravy a Čech jsou pro mnohé z nás chudými příbuznými slavných jmen z Itálie, Francie a dalších vinařských velmocí. A taky víny, po kterých by rozhodně nesáhli při zvláštní příležitosti.
Pro špičkové zahraniční restaurace, a na mysli mám skutečně jména se dvěma či třemi michelinskými hvězdami, na to ale vybraná vína z Česka mají a jsou pevnou součástí jejich vinné nabídky. Chcete se inspirovat? Tohle jsou ta nejoblíbenější z nich.
Krásná hora, Blanc de Pinot Noir Sekt
Bio(dynamické) vinařství ze Starého Poddvorova je momentálně v zahraničí jedním z našich vůbec nejúspěšnějších, a to především díky svému Pinotu Noir.
Klasickou šampaňskou metodou připravené víno podávají v tříhvězdičkové restauraci Maaemo v Oslu (aktuální číslo 35 v žebříčku nejlepších podniků světa), kde je dokonce rozlévají po sklence! V nabídce je mají i v dvouhvězdičkové Sat Bains v Nottinghamu, populární jednohvězdě Jasona Athertona Pollen Street Social v Londýně a v mnoha dalších podnicích v Anglii, Dánsku, Norsku, Polsku, USA, Japonsku, Slovensku, Rakousku a Irsku.
Export Krásné hory neustále roste a letos bude do zahraničí směřovat skoro celá polovina produkce…
Jakub Novák, Zweigeltrebe + Pinot Noir
Mladému a nadanému vinaři ze Znojemska se podařil skvělý kousek, když jeho šťavnaté, ovocné a v sudech školené červené zařadila na svůj lístek newyorská legenda Eleven Madison Park, podnik se třemi hvězdami Michelin a momentální celosvětová čtyřka (dříve číslo jedna) v žebříčku Top 50 světových restaurací. Vína Jakuba Nováka najdete ale i v Berlíně nebo ve vyhlášených barech v Kodani.
Richard Stávek, Veselý Oranžové
Zásadní domácí producent naturálních vín a specialista na „oranžové“ odrůdy – bílá vína s delší macerací slupek –, své výtvory vyváží do celého světa dlouhodobě.
Jeho patrně největším úspěchem je zařazení nefiltrované, nesířené oranžové směsi několika různých odrůd na vinný lístek kodaňské restaurace Noma, opakované jedničky v žebříčku nejlepších podniků světa a nepopiratelného lídra aktuální vlny nové nordické kuchyně.
V Dánsku s vínem pracuje, a dokonce jej do vinného párování k menu
zařadil i špičkový podnik Kadeau a v New Yorku najdete značku Veselý na lístku moderní mexické restaurace Cosme (celosvětově číslo 25) a v řadě dalších podniků. Ostatně právě do NYC jde každá třetí Stávkova lahev. A další do Londýna, Montrealu, Paříže či Tokia. Solidní, na malého vinaře z Němčiček…
Milan Nestarec, GinTonic
Milan Nestarec z Moravského Žižkova není v Česku příliš známý, o to větší má ale reputaci v zahraničí.
Jeho vína s nápaditými jmény jako TRBLMKR, Love Me Hate Me či GinTonic, což je expresivní charakterní Sauvignon Blanc, najdete v zásadních podnicích od New Yorku přes Paříž po Tokio. Nabízí jej také bangkocký Gaggan, nejlepší restaurace v Asii a aktuální pětka celosvětového žebříčku, kterou proslavila i kulinářská série Chef’s Table na Netflixu.
Stapleton & Springer, Roučí
Specialista na Pinot Noir z Bořetic je dalším z úspěšně exportujících vinařství, se zastoupením na lístcích ve Švýcarsku, Anglii, Norsku, Dánsku, Švédsku, Německu či Rusku. Jeho klasická, výborně připravená červená najdete také v Rakousku, kde si je můžete objednat ve vídeňské dvouhvězdě Mraz & Sohn či v restauraci Steirereck im Stadtpark. I ta drží dvě hvězdy Michelin a také 14. místo celosvětově. Vidíte ji, Moravu. A pak že u nás je na červené málo sluníčka…
Velmi úspěšná jsou v zahraničí ale i další česká vína. Například Müller Thurgau i další odrůdy z vinařství Porta Bohemica z Velkých Žernosek, které má v nabídce například vyhlášený newyorský podnik Estela.
Michelinská dvouhvězda Moor Hall v Ormskirku nedaleko Liverpoolu zase pracuje s víny některých výše jmenovaných a doplňuje je Otou Ševčíkem z Bořetic, Petrem Kočaříkem z Čejkovic, Jaroslavem Osičkou z Velkých Bílovic či Tomášem Čačíkem z Kobylí.
Na lístcích několika kvalitních podniků v Anglii se úspěšně zabydlela (suchá!) Pálava ze Sonberku a brzy ji nejspíš doplní i jejich Ryzlink. Nejen do Montrealu vyváží svá oranžová vína Petra Brédová a také vinařství Dlúhé Grefty, i ony jsou zařazeny ve vyhlášených barech a restauracích. A další přibývají. Máme být na co pyšní.