Hutný a zároveň svěží. Malinový cheesecake vás překvapí svou jemností a příjemnou nakyslou chutí, která potěší všechny milovníky svěžích dezertů. Tenká vrstva křupavých máslových sušenek a vychucený krém z vás udělá hvězdu každé letní oslavy.

S klidem vyměňte maliny za borůvky či jahody, cheesecake bude také skvělý, jen si dejte pozor, aby nebylo pyré vodové. Pokud nemáte náladu v horku zapínat troubu, ale chuť na cheesecake stále trvá, vyzkoušejte nepečený mandarinkový cheesecake nebo čokoládové mini cheesecaky s arašídovým máslem.

Foto Markéta Marešová

Malinový cheesecake

Na formu o průměru 18 cm potřebujete:

  • 400 g mrazených malin
  • 170 g máslových sušenek
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 600 g smetanového sýru
  • 140 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 100 g zakysané smetany
  • Kůru z jednoho citronu
  • Lžíci vanilkového extraktu
  • ⅓ lžičky mleté vanilky či vanilkového lusku
  • 15 g kukuřičného škrobu

Na ozdobu:

  • 340 g čerstvých malin
  • Moučkový cukr na posypání
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Mrazené maliny nasypte do kastrůlku a zahřívejte, až kompletně změknou a pustí šťávu, trvá to několik minut. Jakmile jsou maliny tekuté, redukujte směs dalších 5 minut, aby zhoustla. Nechte mírně vychladnout a následně ji přepasírujte přes jemné sítko, které zachytí zrníčka. Nechte dojít do pokojové teploty. Troubu předehřejte na 150 °C a formu o průměru 18 cm pevně zvenčí obmotejte několika vrstvami alobalu. Zaměřte se na spoje, cheesecake se bude péct ve vodě, je tedy potřeba, aby forma těsnila a nedostala se dovnitř voda.
  2. Máslové sušenky rozmixujte na drobky, přilijte k nim rozpuštěné máslo a promíchejte. Tento sušenkový základ přesuňte na dno formy a prsty umačkejte do hladké vrstvy. Můžete si pomoci lžící či dnem skleničky. Připravený korpus vložte do rozpálené trouby na 10 minut.
  3. Mezitím si připravte náplň. Smetanový sýr společně s moučkovým cukrem, vanilkou, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou asi 3 minuty šlehejte, aby byl sýr doopravdy hladký a bez hrudek. Nyní přidejte za stálého šlehání po jednom vajíčka a zašlehejte je do hladké směsi. Přidejte zakysanou smetanu společně se škrobem a malinovým pyré a opět jemně zašlehejte do hladkého a poměrně tekutého krému. Ujistěte se, že v něm nejsou žádné hrudky.
  4. Upečený sušenkový korpus vyndejte z trouby a přelijte ho smetanovým krémem. Formu položte do hlubokého plechu, plech vložte do trouby a zalijte vodou, její hladina by měla sahat do cca ½ až ⅔ formy.
  5. Pečte 45 minut, troubu během pečení neotevírejte. Správně upečený cheesecake by měl být zcela rovný a třást se ve středu. Jakmile je cheesecake upečený, troubu pouze vypněte a pootevřete. Cheesecake nechte uvnitř chladnout alespoň 30 minut, poté troubu otevřete dokořán a nechte dort dojít do pokojové teploty. Jakmile je vychladlý, vyndejte ho z vodní lázně, osušte a přendejte stále ještě ve formě do lednice alespoň na 3 hodiny nebo lépe přes noc.
  6. Před podáváním připravte další malinové pyré: 140 g čerstvých malin nasypte do rendlíku a opět zahřejte, dokud maliny nepustí šťávu a nezhoustnou, můžete je taktéž přepasírovat přes sítko, pokud vám vadí zrníčka. Nechte vychladnout. Ztuhlý cheesecake objeďte nožem, abyste ho uvolnili od stran formy. Přendejte na talíř, pomažte vychladlým pyré, ozdobte čerstvými malinami a případně posypejte trochou moučkového cukru.  
Foto Markéta Marešová