Zdánlivě neslučitelné pokrmy, které když se spojí, vytvoří skvělou souhru chutí i textur. Řeč je o pikantním texaském chili con carne a krémových těstovinách se sýrem mac’n’cheese, které miluje celá Amerika.
Chilli mac’n’cheese
Na 6 porcí potřebujete:
- 1 velká cibule
- 1 řapík celeru (lze vynechat)
- 2 lžíce oleje
- 1 kajenská paprička
- 3 stroužky česneku
- 600 g mletého hovězího masa
- 1 lžíce mleté papriky (skvělá je uzená)
- 1 lžíce rajského protlaku
- 2 lžičky sušeného oregana
- 1 plná lžička mletého koriandru
- 1 plná lžička mletého římského kmínu
- 1 konzerva krájených rajčat
- 1 svítek skořice
- Sůl
- 10 g hořké čokolády (min. 70 % kakaa)
Bešamel:
- 30 g másla
- 2 plné lžíce hladké mouky
- 400 ml mléka
- Špetka mletého muškátového oříšku
- Sůl
Dále:
- 300 g nastrouhaného sýru (mix jemného a pikantnějšího typu)
- 500 g těstovin
- Chilli paprička a koriandr na posypání
Postup
- Cibuli a popř. oloupaný řapík celeru nakrájejte nadrobno. V širším hrnci rozehřejte olej a zeleninu opékejte 5 až 7 minut, dokud nezměkne a nezačne lehce zlátnout.
- Chilli papričku zbavte semínek. Chilli a česnek nasekejte najemno a přidejte do hrnce. Krátce míchejte. Přidejte mleté maso a míchejte, aby se rozpadlo na malé kousíčky. Míchejte, dokud se nezatáhne.
- Maso posypejte paprikou, přidejte protlak, oregano, koriandr, římský kmín a minutu míchejte na středním stupni. Zalijte rajčaty. Do poloviny plechovky nalijte vodu, plechovku vypláchněte a vylijte do hrnce. Přidejte skořici, osolte, promíchejte a pod poklicí vařte 20 minut, dokud chilli nezhoustne. Vmíchejte čokoládu.
- Máslo rozpusťte v hrnci. Zasypejte moukou a minutu míchejte. Zalévejte mlékem a metličkou míchejte, aby se rozpustily hrudky. Osolte, přidejte muškátový oříšek a za občasného míchání vařte na mírném stupni 10 až 15 minut.
- Těstoviny uvařte v osolené vodě téměř doměkka. Sceďte a poté přendejte k chilli. Zalijte bešamelem, vmíchejte 2/3 sýra (zbytek nechte na posypání) a přendejte do zapékací mísy. Zasypejte zbylým sýrem. Zapékejte v troubě při 200 °C po dobu 15 až 20 minut.
- Posypejte najemno nasekaným chilli a koriandrem nebo petrželkou.
Tipy & triky
- Ze sýrů namíchejte ideálně jemnější druh, jako je gouda, tučný eidam nebo ementál s výraznějším čedarem.
- Kdo se nebojí přitlačit s bešamelem a sýrem a kalorie jsou pro něj bezvýznamná hodnota, může ubrat množství chilli con carne (třetinu až polovinu) a přidat naopak dvojnásobné množství bešamelu, popř. i sýru.
- Klasickou verzi těstovin mac and cheese můžete odlehčit i zeleninou a vytvořit netradiční, ale skvělou květákovou verzi.
- Pro vege verzi chili con carne zkuste naše lahodné chili sin carne.