Když jsem v roztomilé publikaci Květoslavy Jírové Rodinná kuchařka („Uvařiti dobře, chutně, výživně a přitom levně, toť naším úkolem“) narazila na chlebový dort, ptala jsem se: „Proč?!“ Vy nejspíš děláte to samé. Pokud si ale rádi dopřáváte dobrý chleba z řemeslných pekáren a čtvrtý den zrovna nemáte chuť na topinky, přišel jeho čas.

Koláč či dort ze starého chleba je překvapivě vláčný, příjemně kořeněný a při použití chleba se žitnou moukou připomíná mandlový perník. Zkrátka vám nemůžu zaručit, že teď nepoběžíte koupit fancy chleba, abyste se taky dali do pečení.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Chlebový koláč s čokoládovo-rumovou polevou

Na formu o průměru 22 až 24 centimetrů potřebujete:

  • 140 g staršího chleba
  • 50 g rumu
  • 140 g másla
  • 3 vejce
  • 140 g tmavého třtinového cukru
  • 140 g mletých mandlí
  • ¼ lžičky skořice
  • 1 špetku mletého hřebíčku

Na polevu a dokončení:

  • 3 lžíce džemu (meruňka, rybíz)
  • 50 g hořké čokolády
  • 40 g másla
  • 15 g rumu (2 lžíce)
  • 2 lžíce mandlových lupínků
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte moukou či strouhankou nebo vyložte pečicím papírem.
  2. Chléb (klidně starší, já dala kváskový pšenično-žitný) nakrájejte na menší kousky, nechte případně trochu proschnout a rozmixujte nebo nastrouhejte na jemné drobečky. Pokapejte je rumem a pusťte se do těsta.
  3. Změklé máslo vyšlehejte elektrickým šlehačem s cukrem (skvělý je výrazný třtinový demerara) a žloutky do nadýchané pěny, postupně zapracujte chleba, mandle a koření a nakonec z bílků ušlehaný hodně tuhý sníh.
  4. Těsto uhlaďte do formy a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi čtyřicet minut. Odstraňte formu, koláč nechte na mřížce vychladnout, poté prokrojte a promažte výrazným džemem.
  5. Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (tam ji vždy po dvaceti vteřinách zamíchejte), dochuťte rumem a za občasného míchání nechte chvíli vychladnout, aby zhoustla. Nalijte na korpus a ozdobte mandlovými lupínky nebo třeba sušenými jedlými květy.

Tipy & triky

  • Mandle vyměňte za lískové oříšky a přidejte ještě tři lžíce holandského kakaa nebo do těsta vmíchejte rozinky, sekanou čokoládu a vlašské ořechy.
  • K těstu ze žitného chleba se výborně hodí také perníkové koření, rybízový džem a citronová poleva.
  • Milovníkům pečiva upečte rovnou chlebový dort: suroviny na těsto zdvojnásobte nebo rozdělte do dvou osmnácticentimetrových forem a navrch přidejte kromě polevy ještě ušlehanou smetanu.
  • Ještě horký korpus potřete rumem s trochou medu nebo dezertním vínem. Autorka receptu radí použít cukrovou bílkovou polevu, mně ale do kontrastu sedla spíše čokoládová s rumem.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová