Když jsem v roztomilé publikaci Květoslavy Jírové Rodinná kuchařka („Uvařiti dobře, chutně, výživně a přitom levně, toť naším úkolem“) narazila na chlebový dort, ptala jsem se: „Proč?!“ Vy nejspíš děláte to samé. Pokud si ale rádi dopřáváte dobrý chleba z řemeslných pekáren a čtvrtý den zrovna nemáte chuť na topinky, přišel jeho čas.
Koláč či dort ze starého chleba je překvapivě vláčný, příjemně kořeněný a při použití chleba se žitnou moukou připomíná mandlový perník. Zkrátka vám nemůžu zaručit, že teď nepoběžíte koupit fancy chleba, abyste se taky dali do pečení.
Chlebový koláč s čokoládovo-rumovou polevou
Na formu o průměru 22 až 24 centimetrů potřebujete:
- 140 g staršího chleba
- 50 g rumu
- 140 g másla
- 3 vejce
- 140 g tmavého třtinového cukru
- 140 g mletých mandlí
- ¼ lžičky skořice
- 1 špetku mletého hřebíčku
Na polevu a dokončení:
- 3 lžíce džemu (meruňka, rybíz)
- 50 g hořké čokolády
- 40 g másla
- 15 g rumu (2 lžíce)
- 2 lžíce mandlových lupínků
Postup
- Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte moukou či strouhankou nebo vyložte pečicím papírem.
- Chléb (klidně starší, já dala kváskový pšenično-žitný) nakrájejte na menší kousky, nechte případně trochu proschnout a rozmixujte nebo nastrouhejte na jemné drobečky. Pokapejte je rumem a pusťte se do těsta.
- Změklé máslo vyšlehejte elektrickým šlehačem s cukrem (skvělý je výrazný třtinový demerara) a žloutky do nadýchané pěny, postupně zapracujte chleba, mandle a koření a nakonec z bílků ušlehaný hodně tuhý sníh.
- Těsto uhlaďte do formy a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi čtyřicet minut. Odstraňte formu, koláč nechte na mřížce vychladnout, poté prokrojte a promažte výrazným džemem.
- Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (tam ji vždy po dvaceti vteřinách zamíchejte), dochuťte rumem a za občasného míchání nechte chvíli vychladnout, aby zhoustla. Nalijte na korpus a ozdobte mandlovými lupínky nebo třeba sušenými jedlými květy.
Tipy & triky
- Mandle vyměňte za lískové oříšky a přidejte ještě tři lžíce holandského kakaa nebo do těsta vmíchejte rozinky, sekanou čokoládu a vlašské ořechy.
- K těstu ze žitného chleba se výborně hodí také perníkové koření, rybízový džem a citronová poleva.
- Milovníkům pečiva upečte rovnou chlebový dort: suroviny na těsto zdvojnásobte nebo rozdělte do dvou osmnácticentimetrových forem a navrch přidejte kromě polevy ještě ušlehanou smetanu.
- Ještě horký korpus potřete rumem s trochou medu nebo dezertním vínem. Autorka receptu radí použít cukrovou bílkovou polevu, mně ale do kontrastu sedla spíše čokoládová s rumem.