Řecký sen na talíři, to je domácí jogurtový flatbread, co drží všechno pohromadě: šťavnaté jehněčí, křupavé hranolky, štiplavou nakládanou cibuli, výrazný sýr feta i svěží bylinky. Tohle není obyčejná večeře, ale upgrade na středomořský standard.

Šťavnaté mleté jehněčí s voňavým kořením, výrazná feta a svěží jogurt s koprem & mátou je to, co pozdvihuje náš kebab na zážitek. Přidejte k tomu měkkou domácí placku, hranolky pro extra křupavost a kapku citronu na závěr a dostanete dokonalou kombinaci chutí, která vás teleportuje přímo do Středomoří.

Jehněčí maso můžete pořídit již mleté či si ho pomlít doma, doporučuji jemnou a šťavnatou kýtu či plec. Pokud nepatříte mezi milovníky jehněčího masa, vyměňte ho za hovězí. Kebab můžete připravit jak na venkovním, tak na kontaktním grilu, postačí však i grilovací pánev.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Jehněčí kebab s domácími plackami, jogurtovým dipem a sýrem

Na 4 porce potřebujete:

  • 500 g jehněčího mletého masa
  • ½ červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • 1 lžičku sušeného koriandru
  • ⅓ lžičky chilli vloček
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • sůl & pepř
  • olej na grilování

Na jogurtové placky:

  • 210 g hladké mouky
  • 160 g řeckého jogurtu
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 1 špetka soli

Na bylinkový česnekový dip:

  • 1 hrst čerstvé máty
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g řeckého jogurtu
  • sůl & pepř

Na rychle naloženou cibuli:

  • ½ červené cibule
  • 3 lžíce vinného octa
  • 1 lžíci olivového oleje

K podávání:

  • hranolky – domácí či kupované
  • sýr feta
  • citron
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Začněte s přípravou kebabu. K mletému jehněčímu přidejte najemno nakrájenou cibuli a hladkolistou petrželku, prolisovaný česnek a veškeré koření a vše řádně osolte a opepřete. Smíchejte dohromady a vytvarujte z masové směsi 4 válečky, zasuňte do nich grilovací jehlice či špejle a maso na ně řádně přitlačte. Rozpalte kontaktní gril na 200 °C a potřete ho trochou oleje, na horký přidejte kebaby. Maso opékejte z každé strany asi pět minut, aby bylo kompletně propečené.
  2. Mezitím připravte dip, nakládanou cibuli a placky. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka a zalijte ji octem a olejem, nechte louhovat 15 minut.
  3. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, řeckým jogurtem a špetkou soli a vypracujte hladké, pružné a jen lehce lepivé těsto. Pokud se lepí až moc, přisypte trochu mouky. Nechte ho odpočinout 5 minut, následně rozdělte na čtyři stejné díly. Každý díl válečkem vyválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na tenkou placku o průměru cca 10 až 12 cm. Rozpalte pánev a každou placku nasucho opečte z obou stran dozlatova.
  4. Na dip smíchejte řecký jogurt s pokrájenými bylinami, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
  5. Placky potřete připraveným dipem, přidejte hranolky, jehněčí kebab a naloženou cibuli, nakonec posypte rozdrobenou fetou a podávejte spolu s citronem.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová