Řecký sen na talíři, to je domácí jogurtový flatbread, co drží všechno pohromadě: šťavnaté jehněčí, křupavé hranolky, štiplavou nakládanou cibuli, výrazný sýr feta i svěží bylinky. Tohle není obyčejná večeře, ale upgrade na středomořský standard.
Šťavnaté mleté jehněčí s voňavým kořením, výrazná feta a svěží jogurt s koprem & mátou je to, co pozdvihuje náš kebab na zážitek. Přidejte k tomu měkkou domácí placku, hranolky pro extra křupavost a kapku citronu na závěr a dostanete dokonalou kombinaci chutí, která vás teleportuje přímo do Středomoří.
Jehněčí maso můžete pořídit již mleté či si ho pomlít doma, doporučuji jemnou a šťavnatou kýtu či plec. Pokud nepatříte mezi milovníky jehněčího masa, vyměňte ho za hovězí. Kebab můžete připravit jak na venkovním, tak na kontaktním grilu, postačí však i grilovací pánev.
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová
Jehněčí kebab s domácími plackami, jogurtovým dipem a sýrem
Na 4 porce potřebujete:
- 500 g jehněčího mletého masa
- ½ červené cibule
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky sušeného oregana
- 1 lžičku sušeného koriandru
- ⅓ lžičky chilli vloček
- 1 hrst hladkolisté petržele
- sůl & pepř
- olej na grilování
Na jogurtové placky:
- 210 g hladké mouky
- 160 g řeckého jogurtu
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 1 špetka soli
Na bylinkový česnekový dip:
- 1 hrst čerstvé máty
- 1 hrst čerstvého kopru
- 1 stroužek česneku
- 100 g řeckého jogurtu
- sůl & pepř
Na rychle naloženou cibuli:
- ½ červené cibule
- 3 lžíce vinného octa
- 1 lžíci olivového oleje
K podávání:
- hranolky – domácí či kupované
- sýr feta
- citron
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová
Postup
- Začněte s přípravou kebabu. K mletému jehněčímu přidejte najemno nakrájenou cibuli a hladkolistou petrželku, prolisovaný česnek a veškeré koření a vše řádně osolte a opepřete. Smíchejte dohromady a vytvarujte z masové směsi 4 válečky, zasuňte do nich grilovací jehlice či špejle a maso na ně řádně přitlačte. Rozpalte kontaktní gril na 200 °C a potřete ho trochou oleje, na horký přidejte kebaby. Maso opékejte z každé strany asi pět minut, aby bylo kompletně propečené.
- Mezitím připravte dip, nakládanou cibuli a placky. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka a zalijte ji octem a olejem, nechte louhovat 15 minut.
- Mouku smíchejte s kypřicím práškem, řeckým jogurtem a špetkou soli a vypracujte hladké, pružné a jen lehce lepivé těsto. Pokud se lepí až moc, přisypte trochu mouky. Nechte ho odpočinout 5 minut, následně rozdělte na čtyři stejné díly. Každý díl válečkem vyválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na tenkou placku o průměru cca 10 až 12 cm. Rozpalte pánev a každou placku nasucho opečte z obou stran dozlatova.
- Na dip smíchejte řecký jogurt s pokrájenými bylinami, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
- Placky potřete připraveným dipem, přidejte hranolky, jehněčí kebab a naloženou cibuli, nakonec posypte rozdrobenou fetou a podávejte spolu s citronem.
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová