Klasická buchta? To sotva. Citronovovanilkové řezy hrají v úplně jiné lize – lehké, krémové a s dokonalým sladkokyselým nádechem. Zkrátka dortová elegance bez dortového úsilí.
Když má dezert styl, poznáte to na první pohled. Nadýchaný citronovovanilkový základ, hebký krém ze smetanového sýru a jemně zatočené vlnky lemon curdu – jednoduché, ale ohromující. Lemon curd neboli citronový žloutkový krém můžete zvolit kupovaný či si vyrobit vlastní podle tohoto receptu. Rovnou pak vyzkoušejte i další svěží sladkokyselý dezert.
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová
Vanilkovocitronové řezy s vanilkovým krémem z čerstvého sýru
Na plech o rozměru 35 × 20 potřebujete:
- 125 g změklého másla
- 80 g třtinového cukru
- 30 g řepkového oleje
- ½ lžičky mleté vanilky
- 1 lžíci vanilkového extraktu
- Kůru z jednoho citronu
- 210 g hladké mouky
- 1 lžičku kypřicího prášku
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 špetku soli
- 2 vejce
- 90 g mléka
- 20 g citronové šťávy
Na krém:
- 50 g změklého másla
- 1 lžíci moučkového cukru
- ½ lžičky mleté vanilky
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 400 g smetanového sýru
- 30 g smetany ke šlehání
- 80 g lemon curdu
- Citron na ozdobu
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová
Postup
- Předehřejte troubu na 170 °C a formu o rozměru cca 35 × 20 cm vymažte máslem. Změklé máslo společně s olejem, cukrem, vanilkou, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut.
- Mezitím v další míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl. Když je máslo světlé a vyšlehané, zašlehejte po jednom vajíčka. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte mléko smíchané s citronovou šťávou a zbytek sypké směsi a krátce vymíchejte do hladkého těsta. Dejte pozor, ať ho nepřešleháte.
- Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte a vložte do předehřáté trouby na asi 20 minut, dokud nebude vršek mírně zlatavý. Těsto by mělo být měkké a téměř rovné. Nechte ho mírně vychladnout ve formě, následně vyklopte a nechte dojít na chladicí mřížce do pokojové teploty.
- Nyní připravte krém. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem, mletou vanilkou a vanilkovým extraktem do nadýchané pěny, následně zašlehejte smetanový sýr a smetanu ke šlehání a prošlehejte do hladkého a nadýchaného krému.
- Vychladlý korpus ozdobte vanilkovým krémem, přidejte po lžičkách lemon curd a vytvořte tak mramorování. Nakonec ozdobte kousky citronu.
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová