Klasická buchta? To sotva. Citronovovanilkové řezy hrají v úplně jiné lize – lehké, krémové a s dokonalým sladkokyselým nádechem. Zkrátka dortová elegance bez dortového úsilí.

Když má dezert styl, poznáte to na první pohled. Nadýchaný citronovovanilkový základ, hebký krém ze smetanového sýru a jemně zatočené vlnky lemon curdu – jednoduché, ale ohromující. Lemon curd neboli citronový žloutkový krém můžete zvolit kupovaný či si vyrobit vlastní podle tohoto receptu. Rovnou pak vyzkoušejte i další svěží sladkokyselý dezert.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Vanilkovocitronové řezy s vanilkovým krémem z čerstvého sýru

Na plech o rozměru 35 × 20 potřebujete:

  • 125 g změklého másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 30 g řepkového oleje
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • Kůru z jednoho citronu
  • 210 g hladké mouky
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 špetku soli
  • 2 vejce
  • 90 g mléka
  • 20 g citronové šťávy

Na krém:

  • 50 g změklého másla
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 400 g smetanového sýru
  • 30 g smetany ke šlehání
  • 80 g lemon curdu
  • Citron na ozdobu
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a formu o rozměru cca 35 × 20 cm vymažte máslem. Změklé máslo společně s olejem, cukrem, vanilkou, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut.
  2. Mezitím v další míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl. Když je máslo světlé a vyšlehané, zašlehejte po jednom vajíčka. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte mléko smíchané s citronovou šťávou a zbytek sypké směsi a krátce vymíchejte do hladkého těsta. Dejte pozor, ať ho nepřešleháte.
  3. Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte a vložte do předehřáté trouby na asi 20 minut, dokud nebude vršek mírně zlatavý. Těsto by mělo být měkké a téměř rovné. Nechte ho mírně vychladnout ve formě, následně vyklopte a nechte dojít na chladicí mřížce do pokojové teploty. 
  4. Nyní připravte krém. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem, mletou vanilkou a vanilkovým extraktem do nadýchané pěny, následně zašlehejte smetanový sýr a smetanu ke šlehání a prošlehejte do hladkého a nadýchaného krému.
  5. Vychladlý korpus ozdobte vanilkovým krémem, přidejte po lžičkách lemon curd a vytvořte tak mramorování. Nakonec ozdobte kousky citronu.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová