Jestli jste i vy po několika týdnech v karanténě bez nápadu, co vařit dál, Forbes je v tom s vámi i pro vás. Oslovili jsme šéfkuchaře oblíbených a slavných podniků, jako je Field – michelinská restaurace Radka Kašpárka, Imperial či Next Door pod vedením Zdeňka Pohlreicha, Entrée Přemka Forejta, kreativní ředitelku restaurací Ambiente Janu Bilíkovou nebo letošní členku 30 pod 30, autorku kuchařky #Upgrade Kristínu Nemčkovou.
Ti všichni nám dali tipy na to, co si uvařit k obědu nebo k večeři. Každý den jeden recept.
Brynzové halušky od Kristíny Nemčkové
Suroviny na 4–5 porcí:
- 4 brambory
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g brynzy
- zakysaná smetana a smetana ke šlehání (odhadem, podle chuti a konzistence)
- 100 g slaniny
- sůl
- pažitka na zdobení
Postup
Nejprve najemno nastrouhám syrové oloupané brambory. Osolím podle chuti a přidám mouku. Pokud je konzistence spíše tekutější, přidám mouky ještě o něco více. Ve větším hrnci dám vařit vodu.
Na halušky je nejlepší speciální sítko s velkými otvory (tzv. haluškovač). Pokud ho zrovna nemám po ruce, dám si část těsta na prkénko a pomocí lžičky nebo nožíku odškrabuji jednotlivé halušky přímo do vroucí vody. Vařím, dokud nevyplavou na povrch, a následně je vylovím s pomocí sítka.
Slaninu nakrájím
na menší kostičky a nechám na mírném plameni
pomalu smažit, dokud není pěkně křupavá.
Ve větší míse smíchám brynzu, smetanu a zakysanou smetanu. Dochutím solí a trochou výpeku ze slaniny. Pozor – je potřeba počítat i s chutí slaniny, která finální jídlo lehce dosolí.
Brynzu a halušky smíchám dohromady a podávám s opečenou slaninkou a posypané čerstvě nasekanou pažitkou. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé!