Jestli jste i vy po několika týdnech v karanténě bez nápadu, co vařit dál, Forbes je v tom s vámi i pro vás. Oslovili jsme šéfkuchaře oblíbených a slavných podniků, jako je Field – michelinská restaurace Radka Kašpárka, Imperial či Next Door pod vedením Zdeňka Pohlreicha, Entrée Přemka Forejta, kreativní ředitelku restaurací Ambiente Janu Bilíkovou nebo letošní členku 30 pod 30, autorku kuchařky #Upgrade Kristínu Nemčkovou.
Hned po vyučení v oboru kuchař začal Ondřej Panoš objevovat krásy i úskalí tohoto řemesla v několika restauracích a hotelích v rodném Táboře. Prostředí se mu vrylo pod kůži natolik, že se rozhodl studovat hotelový management a nějakou dobu na této pozici i pracoval.
Když však přišla nabídka z AA Rosette restaurace ve Velké Británii, neváhal a kravatu pověsil do skříně. Pod vedením zkušeného šéfkuchaře se naučil opravdu mnoho a po čase se stal jeho zástupcem.
Doma je ale doma, takže se Ondřej vrátil zpět do Prahy a přidal se nejprve k týmu vegetariánské restaurace Etnosvět a posléze i k nově otevřené restauraci Spojka Karlín.
Treska se středomořskou zeleninou
Ingredience pro 4 osoby
- 700 g tresky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká červená cibule, nakrájená na měsíčky
- 4 rajčata nakrájená na čtvrtky
- 1 červená paprika, nakrájená na větší kousky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na větší kousky
- 2 cukety nakrájené na plátky
- snítka čerstvého rozmarýnu
- snítka čerstvého tymiánu
- mořská sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Postup
Jako první si necháme marinovat tresku v olivovém oleji, bylinkách, soli a pepři. Zbývající olivový olej dáme na velkou pánev a zprudka restujeme asi 10 minut cibuli, rajčata, papriku a cuketu. Orestovanou zeleninu odložíme stranou do misky a udržujeme teplou.
Na pánev položíme tresku a opékáme asi tři minuty z každé strany, dokud se nezačnou oddělovat jednotlivé vločky (tzv. flakovat). Pokud bychom nechali tresku na pánvi příliš dlouho, bude suchá. Jakmile máme tresku hotovou, naservírujeme na talíř zeleninu a filet tresky položíme navrch.
Tip šéfkuchaře: Na tresku ještě přidáme červené pesto (italsky pesto rosso), které je výtečné chutí sluncem sušených rajčat a opečených červených paprik.