Jestli jste i vy po několika týdnech v karanténě bez nápadu, co vařit dál, Forbes je v tom s vámi i pro vás. Oslovili jsme šéfkuchaře oblíbených a slavných podniků, jako je Field – michelinská restaurace Radka Kašpárka, Imperial nebo Next Door pod vedením Zdeňka Pohlreicha či Entrée Přemka Forejta, kreativní ředitelku restaurací Ambiente Janu Bilíkovou nebo letošní členku 30 pod 30, autorku kuchařky #Upgrade Kristínu Nemčkovou.
Ti všichni nám dali tipy na to, co si uvařit k obědu nebo k večeři. Každý den jeden recept.
Nejoriginálnější český šéfkuchař. Přemka Forejta, který v Olomouci provozuje Entrée, jednu z nejlepších českých restaurací, není potřeba sáhodlouze představovat. Člen našeho výběru 30 pod 30 se za poslední roky vypracoval až na vrchol. Teď i Přemek přispěl do naší karanténní sbírky receptů. Připravte si suroviny a pojďte na to!
Dýňové risotto
- 300 g rýže arborio
- 200 ml bílého vína
- 2 ks šalotky
- 100 g másla
- 100 g dýňového pyré
- 80 g crème fraîche
- 50 g Grana Padano
- vývar
- 200 g muškátové dýně
- 100 ml bílého vína
- 100 g smetany
- 50 g octa
- 50 g cukru
- 5 g soli
- 50 ml vody
- 80 g dýně nakrájené na tenké plátky
- bobkový list
- hřebíček
- pepř
- 50 ml rostlinného oleje
- 30 g dýňových semínek
- kerblík
- kop
- petrželka
Dýni očistíme a nakrájíme na kostky, orestujeme na oleji. Osolíme, ocukrujeme, podlijeme bílým vínem a svaříme. Poté přikryjeme vývarem a vaříme do měkka. Nakonec přidáme smetanu a rozmixujeme na hladké pyré.
Šalotku nakrájíme najemno a zpotíme na oleji. Přidáme rýži a lehce zarestujeme, poté podlijeme horkým vývarem. Takhle pokračujeme až do doby, než je rýže na skus (pozor, risotto podléváme vývarem postupně, ne že to tam hrknete všechno hned na začátku).
Přidáme dýňové pyré a crème fraîche, Grana Padano a kostky studeného másla. Je třeba vychytat krémovou konzistenci.
Olej a semínka zahřejeme a pomalu prohříváme tak, aby se nám napufovala. Pozor! Je jednoduché je přetáhnout, pak jsou hořká. Nakonec jen vycedit olej a dobře osolit.
Ocet, cukr, sůl, vodu a koření přivést k varu, nalít na plátky dýně a nechat ležet.