Jestli jste i vy po několika týdnech v karanténě bez nápadu, co vařit dál, Forbes je v tom s vámi i pro vás. Oslovili jsme šéfkuchaře oblíbených a slavných podniků, jako je Field – michelinská restaurace Radka Kašpárka, Imperial nebo Next Door pod vedením Zdeňka Pohlreicha či Entrée Přemka Forejta, kreativní ředitelku restaurací Ambiente Janu Bilíkovou nebo letošní členku 30 pod 30, autorku kuchařky #Upgrade Kristínu Nemčkovou.
Ti všichni nám dali tipy na to, co si uvařit k obědu nebo k večeři. Každý den jeden recept. Až do Velikonoc.
Členka našeho výběru 30 pod 30 a kreativní šéfkuchařka sítě Ambiente Jana Bilíková vystudovala práva, už několik let je ale jednou z předních českých gastronomických hvězd. Jako první Češka se mimo jiné dostala na stáž do restaurací The Fat Duck a The Alinea, které mají tři michelinské hvězdičky.
French toast z mazance
Jak ze zbylého mazance udělat luxusní snídani? Všechno, co k tomu potřebujete, budete mít dost pravděpodobně doma.
- 4 plátky mazance
- 1 vejce
- 2 vanilkové cukry
- 100 g másla
- 2 jablka
- 2 hrušky
- muškátový oříšek
- skořice
- kardamom
- 50 g rozinek
- 1 dcl rumu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 150 g tučného tvarohu
- sůl
- citronová kůra
- bylinky (řeřicha, hořčice, potočnice, tymián…)
Rozinky namočte přes noc v rumu. Jablka a hrušky nakrájejte na kostičky, smíchejte s rozinkami s rumem, 50 g másla, jedním vanilkovým cukrem, skořicí, kardamomem, muškátovým oříškem a špetkou soli. Podlijte troškou vody a pečte na 180 °C přibližně 40 minut.
Na smetánek vyšlehejte 150 ml smetany s vanilkovým cukrem do tuha, pak opatrně vmíchejte tvaroh.
Rozšlehejte jedno vejce, zbylých 100 ml smetany a vanilkový cukr. Mazanec z obou stran vydatně namočte do smetanové směsi a opečte na másle dozlatova.
Na opečený mazanec dejte silnou vrstvu smetánku, pečená jablka a hrušky a nahoru nastrouhejte citronovou kůru a posypte bylinkami. Můžete polít javorovým nebo březovým sirupem.
Perfektně se k tomu hodí naturální cider Utopia – Terezie 2018 z Vysočiny.