Jestli jste i vy po několika týdnech v karanténě bez nápadu, co vařit dál, Forbes je v tom s vámi i pro vás. Oslovili jsme šéfkuchaře oblíbených a slavných podniků, jako je Field – michelinská restaurace Radka Kašpárka, Imperial nebo Next Door pod vedením Zdeňka Pohlreicha či Entrée Přemka Forejta, kreativní ředitelku restaurací Ambiente Janu Bilíkovou nebo letošní členku 30 pod 30, autorku kuchařky #Upgrade Kristínu Nemčkovou.
Ti všichni nám dali tipy na to, co si uvařit k obědu nebo k večeři. Každý den jeden recept.
V pražské Čertovce lososa neulovíte, ale lahodný recept na něj pro vás připravil Marek Raditsch, šéfkuchař tamního Kampa Restaurantu. Mistr oboru se zkušenostmi mimo jiné z New Yorku už hostil například norského krále Haralda, kapelu Rolling Stones a filmové hvězdy formátu Arnolda Schwarzeneggera, Seana Conneryho nebo Toma Cruise.
O rybách a mořských plodech také přednáší, ale nic se nebojte: Markova lososa zvládnete i vy!
Losos pečený v listovém těstě
- 500 g filetu z lososa bez kůže
- sůl, pepř
- 1 pórek
- 2 mrkve
- 80 g másla
- 500 g špenátu
- ½ cibule
- 1 vejce
- 2 lžíce smetany
- 1 plát listového těsta
Mrkev
a pórek nakrájíme na nudličky a orestujeme na másle, dochutíme
solí a pepřem. Listy špenátu orestujeme na cibulce s máslem,
dochutíme a vymačkáme vodu.
Na listové těsto rozložíme špenát, na který dáme osolený filet z lososa a na vrchní stranu pak mrkev s pórkem. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem se smetanou. Zabalíme jako štrúdl a opět celé potřeme. Pečeme na 200 °C zhruba 25 až 30 minut.
Jak by vám řekl sám norský král, håper det smaker!