Klasické palačinky vám jistě nemusím představovat, ty špenátové si však zaslouží více pozornosti. Barevně se skvěle hodí na začínající léto, a navíc je můžete podávat s čímkoli, co máte rádi. Já zvolila uzeného lososa, avokádo a ředkvičky, můžete si je ale vychutnat také s kuřecím masem, houbami nebo dokonce i na sladko.
Slané špenátové palačinky s uzeným lososem, avokádem a sýrem
Na 8 palačinek potřebujete:
- 330 g mléka
- 75 g baby špenátu
- hrst čerstvé bazalky
- 25 g oleje + trochu na pánev
- 2 vajíčka
- 130 g hladké mouky
- sůl
Na náplň:
- 100 g zakysané smetany
- 100 g smetanového sýru
- sůl & pepř
- 1 stroužek česneku
- 100 g uzeného lososa
- velké zralé avokádo
- 5 ředkviček
- chilli papričku
- jarní cibulku
- mikro bylinky
Postup:
- Mléko společně se špenátem a bazalkou rozmixujte dohladka. Pokud si chcete vše urychlit, jednoduše i veškeré ostatní suroviny přidejte do mixéru a rozmixujte. Zbytek surovin však můžete do těsta přimíchat také ručně. Výsledné těsto by mělo být zcela hladké a řídké, nikoli však vodové. Nechte ho odpočinout 5 minut.
- Rozpalte pánev a na kapce oleje osmažte jednotlivé tenké palačinky, těsto by mělo vystačit na cca 8 kusů. Mezitím si připravte náplň. Smetanový sýr smíchejte se zakysanou smetanou, osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek. Ředkvičky a avokádo pokrájejte na tenké plátky, stejně tak jarní cibulku a chilli papričku.
- Hotové palačinky naplňte krémovou náplní, přidejte pokrájenou zeleninu a kousky uzeného lososa. Na závěr posypte trochou papriček, jarní cibulkou a mikro bylinkami.