Klasické palačinky vám jistě nemusím představovat, ty špenátové si však zaslouží více pozornosti. Barevně se skvěle hodí na začínající léto, a navíc je můžete podávat s čímkoli, co máte rádi. Já zvolila uzeného lososa, avokádo a ředkvičky, můžete si je ale vychutnat také s kuřecím masem, houbami nebo dokonce i na sladko.

Slané špenátové palačinky s uzeným lososem, avokádem a sýrem

Na 8 palačinek potřebujete:

  • 330 g mléka
  • 75 g baby špenátu
  • hrst čerstvé bazalky
  • 25 g oleje + trochu na pánev
  • 2 vajíčka
  • 130 g hladké mouky
  • sůl

Na náplň:

  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g smetanového sýru
  • sůl & pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g uzeného lososa
  • velké zralé avokádo
  • 5 ředkviček
  • chilli papričku
  • jarní cibulku
  • mikro bylinky
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup:

  1. Mléko společně se špenátem a bazalkou rozmixujte dohladka. Pokud si chcete vše urychlit, jednoduše i veškeré ostatní suroviny přidejte do mixéru a rozmixujte. Zbytek surovin však můžete do těsta přimíchat také ručně. Výsledné těsto by mělo být zcela hladké a řídké, nikoli však vodové. Nechte ho odpočinout 5 minut.
  2. Rozpalte pánev a na kapce oleje osmažte jednotlivé tenké palačinky, těsto by mělo vystačit na cca 8 kusů. Mezitím si připravte náplň. Smetanový sýr smíchejte se zakysanou smetanou, osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek. Ředkvičky a avokádo pokrájejte na tenké plátky, stejně tak jarní cibulku a chilli papričku.
  3. Hotové palačinky naplňte krémovou náplní, přidejte pokrájenou zeleninu a kousky uzeného lososa. Na závěr posypte trochou papriček, jarní cibulkou a mikro bylinkami.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová