Malé, elegantní, neodolatelné. Domácí karamelky nejsou jen skvělým cukrovím, ale také jedlým dárkem na poslední chvíli, který zvládnete i 24. prosince.

Pokud vás už nebaví příprava tradičního cukroví, vyzkoušejte lahodné domácí karamelky – jsou měkké, jemné a díky soli tak akorát sladké. Můžete je podávat jen rozkrájené či zabalit do kousku pečicího papíru a máte dárek, který vypadá i chutná exkluzivně.

Domácí karamelky

Na formu o rozměru 20×20 cm potřebujete:

  • 120 g krupicového cukru
  • 150 g másla
  • 70 g vody
  • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 lžičku mleté vanilky
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky soli
  • Hrubozrnnou sůl na posypání
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Formu o rozměru 20×20 cm či jinou menší vystelte pečicím papírem. V kastrůlku smíchejte cukr, máslo, vodu, kondenzované mléko, mletou vanilku, skořici a sůl. Postupně za stálého míchání metličkou zahřívejte, dokud směs nezíská zlatohnědou karamelovou barvu a bude se odlepovat od stěn. Tento proces trvá cca 20 minut, nezapomeňte, že karamel je extrémně horký a je nutné ho neustále míchat, aby se nepřipálil.
  2. Ještě horkou směs nalijte do připravené formy a stěrkou uhlaďte do hladké vrstvy. Posypte hrubozrnnou solí a nechte vychladnout, následně přesuňte do lednice ztuhnout alespoň na hodinu.
  3. Ztuhlý plát vyndejte z formy a rozkrájejte na malé čtverečky či obdélníky. Zabalte je do nastříhaného pečicího papíru a zatočte do bonbonů.
  4. Uchovávejte v lednici, před podáváním nechte 30 minut povolit.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová