Malé, elegantní, neodolatelné. Domácí karamelky nejsou jen skvělým cukrovím, ale také jedlým dárkem na poslední chvíli, který zvládnete i 24. prosince.
Pokud vás už nebaví příprava tradičního cukroví, vyzkoušejte lahodné domácí karamelky – jsou měkké, jemné a díky soli tak akorát sladké. Můžete je podávat jen rozkrájené či zabalit do kousku pečicího papíru a máte dárek, který vypadá i chutná exkluzivně.
Domácí karamelky
Na formu o rozměru 20×20 cm potřebujete:
- 120 g krupicového cukru
- 150 g másla
- 70 g vody
- 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
- 1 lžičku mleté vanilky
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky soli
- Hrubozrnnou sůl na posypání
Postup
- Formu o rozměru 20×20 cm či jinou menší vystelte pečicím papírem. V kastrůlku smíchejte cukr, máslo, vodu, kondenzované mléko, mletou vanilku, skořici a sůl. Postupně za stálého míchání metličkou zahřívejte, dokud směs nezíská zlatohnědou karamelovou barvu a bude se odlepovat od stěn. Tento proces trvá cca 20 minut, nezapomeňte, že karamel je extrémně horký a je nutné ho neustále míchat, aby se nepřipálil.
- Ještě horkou směs nalijte do připravené formy a stěrkou uhlaďte do hladké vrstvy. Posypte hrubozrnnou solí a nechte vychladnout, následně přesuňte do lednice ztuhnout alespoň na hodinu.
- Ztuhlý plát vyndejte z formy a rozkrájejte na malé čtverečky či obdélníky. Zabalte je do nastříhaného pečicího papíru a zatočte do bonbonů.
- Uchovávejte v lednici, před podáváním nechte 30 minut povolit.