Provoňte si neděli a zpracujte zásoby vysychajících datlí z prosince! Datlový chlebíček vypadá nenápadně, ale na chuti je opravdu bohatý. Křupou v něm ořechy, je sladký po datlích, voňavý po zázvoru a skořici a neuvěřitelně vláčný.
Datlový chlebíček s ořechy, zázvorem a jablkem
Potřebujete:
- 200 g sušených datlí
- 100 ml vroucí kávy
- 100 g másla
- 70 g vlašských nebo pekanových ořechů
- 1 jablko
- 2 lžíce čerstvého zázvoru
- 60 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 170 g hladké mouky
- ½ lžičky skořice
- 2 špetky muškátového oříšku
- 2 špetky soli
- 1 lžičku kypřicího prášku
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- Datle vypeckujte, zalijte vroucí kávou (případně vařící vodou se lžičkou rozpustné kávy), nechte asi třicet minut nabobtnat a poté tyčovým mixérem rozmixujte. Nebo suché datle před zalitím nakrájejte na kostičky a změklé je už nemixujte.
- Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout, nasekejte ořechy, pokrájejte jablko na malé kostičky a nastrouhejte čerstvý zázvor.
- Chlebíčkovou formu vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem a troubu vyhřejte na 170 °C.
- Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a do směsi postupně zapracujte obě vejce, datlovou pastu, mouku, skořici, muškátový oříšek, sůl a kypřicí prášek. Vmíchejte ořechy, jablko a zázvor a těsto přesuňte do připravené formy.
- Pečte asi padesát minut nebo do doby, kdy je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Kdyby chlebíček svrchu moc rychle hnědl, přikryjte ho pečicím papírem.
Tip: Hotový chlebíček pocukrujte nebo přelijte čokoládovou polevou podle tohoto receptu.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič