Provoňte si neděli a zpracujte zásoby vysychajících datlí z prosince! Datlový chlebíček vypadá nenápadně, ale na chuti je opravdu bohatý. Křupou v něm ořechy, je sladký po datlích, voňavý po zázvoru a skořici a neuvěřitelně vláčný.

Datlový chlebíček s ořechy, zázvorem a jablkem

Potřebujete:

  • 200 g sušených datlí
  • 100 ml vroucí kávy
  • 100 g másla
  • 70 g vlašských nebo pekanových ořechů
  • 1 jablko
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru
  • 60 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 170 g hladké mouky
  • ½ lžičky skořice
  • 2 špetky muškátového oříšku
  • 2 špetky soli
  • 1 lžičku kypřicího prášku
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Datle vypeckujte, zalijte vroucí kávou (případně vařící vodou se lžičkou rozpustné kávy), nechte asi třicet minut nabobtnat a poté tyčovým mixérem rozmixujte. Nebo suché datle před zalitím nakrájejte na kostičky a změklé je už nemixujte.
  2. Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout, nasekejte ořechy, pokrájejte jablko na malé kostičky a nastrouhejte čerstvý zázvor.
  3. Chlebíčkovou formu vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem a troubu vyhřejte na 170 °C.
  4. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a do směsi postupně zapracujte obě vejce, datlovou pastu, mouku, skořici, muškátový oříšek, sůl a kypřicí prášek. Vmíchejte ořechy, jablko a zázvor a těsto přesuňte do připravené formy.
  5. Pečte asi padesát minut nebo do doby, kdy je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Kdyby chlebíček svrchu moc rychle hnědl, přikryjte ho pečicím papírem.

Tip: Hotový chlebíček pocukrujte nebo přelijte čokoládovou polevou podle tohoto receptu.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič