Jídlo venku. Bez papírových krabiček a jednorázových příborů i kurýrů rozvážkové služby. Na talíři, ještě teplé, krátce poté, co ho objednáte. Tato dlouhotrvající fata morgana, záblesk pre-pandemického života, se stala skutečností.

Chuťové pohárky totiž už dlouho ladí formu na podniky, které v Praze navzdory korona krizi vyrostly a slibují, že zdejší gastro scéně přinesou něco výjimečného.

Tady je pět restaurací, jejichž zahrádky doporučujeme co nejdřív vyzkoušet.

Dian

Pokud jste fanoušky smíchovského Tara, které nabízí vyhlášené asian-fusion degustační večeře, pak budete tleskat nadšením z dalšího počinu jeho majitelů. Jmenuje se Dian, nachází se na Brumlovce a během pandemie neotevřelo ani výdejní okénko. Podnik totiž podle jeho majitelů, bratrů Khanha a Gianga Ta stojí na skvělém servisu a sdíleném jídle.

Metok

Další zářez na gastro mapě Palmovky představuje splněný sen pro každého, kdo miluje květiny a kávu. Kombinuje totiž květinářství s kavárnou, nově začali připravovat také polévky a vzhledem k tomu, že majitelkou podniku je Le Bao Ngoc, které patří také holešovické bistro Cà Phê, tak můžeme očekávat další pokrmy.

PRU58

O ambici na hranici šílenství Štěpána Návrata už jsme psali. Restauraci, kterou v Holešovicích vybudoval během lockdownu, říká pracovně „průser“, ale slibuje opravdu zajímavý koncept asian fusion, kde velkou roli hrají také lokální ingredience a bonusem v současné době je také velkorysá terasa.

Čestr

Jedna z nejvyhlášenějších restaurací Tomáše Karpíška otevřela loni v říjnu po šestileté pauze kvůli rekonstrukci Státní opery. Místo grand openingu to vypadalo ale spíš na nejočekávanější výdejní okénko ve městě. Kvůli protipandemickým opatřením ještě žádní hosté nemohli obdivovat nový interiér, ale už brzy se snad usadí na zdejší prostorné zahrádce a ochutnají novinku: křehké plátky z masné sauny zakuřované bylinkami.

Ikasu Sushi

Během pandemie otevřeli okénko ve Štěrboholích a od té doby sklízí nadšené ohlasy. Aby ne, když zde působí Lukáš Želechovský, který je považován za jednoho z nejlepších odborníků na asijskou kuchyni v Čechách. Zkušenosti sbíral jako šéfkuchař Buddha Baru i jako Head Chef pro Nozomi Restaurants v Saudské Arábii.