Königsberské, královecké, kaliningradské nebo revanšistické klopsy, různá jména pro jedno skvělé jídlo z mletého masa s dokonalou výraznou omáčkou s kapary. Netradiční je příprava masových kuliček pošírováním ve vývaru a až následná příprava poctivé smetanové omáčky se žloutky. 

Královecké klopsy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Königsberger Klopse (nesmažené masové kuličky v bílé omáčce)

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 lžíci másla
  • 1 cibuli 
  • 1,5 rohlíku
  • 50 ml smetany nebo mléka
  • 2 vejce
  • 500 g mletého vepřového masa (případně telecího či mix vepřového s hovězím)
  • 1 lžíci sardelové pasty
  • 1 lžičku hořčice
  • 3 lžíce nasekaných petrželových listů 
  • kůru z ½ citronu
  • sůl & pepř

Na várku:

  • 700 ml masového vývaru
  • 150 ml bílého vína
  • 1 velkou cibuli 
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře

Na omáčku:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • šťávu z ½ citronu
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce kaparů
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Najemno nakrájenou cibuli restujte na másle pět minut, až zesklovatí. Nechte vychladnout.
  2. Do mísy nakrájejte bílé pečivo na kostičky a zalijte ho smetanou, aby nasáklo. Přidejte vejce, vychladlou smaženou cibulku, mleté maso, sardelovou pastu, hořčici, sekanou zelenou petrželku, citronovou kůru, sůl dle chuti a čerstvě mletý pepř. Vše důkladně, nejlépe rukama, zamíchejte. 
  3. Ze vzniklé směsi tvořte kuličky asi o velikosti golfových míčků. 
  4. Masový vývar s bílým vínem přiveďte k varu ve velkém širokém hrnci a přidejte do něho oloupanou malou cibuli, bobkové listy a kuličky nového koření a pepře. 
  5. Do této tekutiny dejte vařit masové koule tak, aby byly v jedné vrstvě. Snižte teplotu, aby vývar jen mírně probublával, a přiklopte. Klopsy zvolna vařte deset minut. Pak koule vyndejte děrovanou naběračkou a tekutinu přeceďte.
  6. V jiném hrnci rozpusťte máslo a ruční metlou do něho vmíchejte hladkou mouku. Jíšku zvolna smažte do zlatavé barvy. 
  7. Přilijte asi 300 mililitrů přecezené tekutiny, ve které se pošírovaly klopsy, a přiveďte za stálého šlehání k varu, aby se nevytvořily hrudky. Poté snižte teplotu na střední výkon.
  8. Přidejte citronovou šťávu a dále vařte cca deset minut, občas promíchejte. 
  9. Nyní temperujte žloutek a zakysanou smetanu. Žloutek a zakysanou smetanu smíchejte v misce. Do této směsi za stálého míchání po lžících pomalu přilévejte horkou omáčku (celkem asi 150 mililitrů). Teprve potom můžete tuto směs nalít zpět do velkého hrnce k omáčce. 
  10. Tu dochuťte další citronovou šťávou a solí a přidejte kapary. Nakonec dejte do omáčky prohřát klopsy.
  11. Hotový pokrm servírujte s vařenými brambory nebo rýží, posypte nasekanou zelenou petrželkou a čerstvě mletým pepřem.
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková