Velký večer pro českou gastronomii. A ještě větší pro šéfkuchaře Jana Knedlu z restaurace Papilio, kterou najdete jen kousek od návsi středočeské vesnice Vysoký Újezd. Právě Papilio je totiž první restaurací v Česku, která se může pochlubit dvěma michelinskými hvězdami. Hvězdný gastronomický prach ale usedl i na ramena dalších osmi šéfkuchařů.

Naši inspektoři prohledávají Česko od severu k jihu, od východu k západu, od lyžařských středisek po vinařské oblasti, od Prahy po Ostravu a od Brna po Plzeň, aby představili ty nejlepší restaurace v Česku, které mohou objevovat místní i mezinárodní gurmáni. To jsou slova z webových stránek gastronomického průvodce Michelin, který se vůbec poprvé vydal mimo hranice Prahy. 

Co utajení inspektoři během několika měsíců v Česku objevili a jak jednotlivé podniky ohodnotili, v úterý večer zveřejnili na oficiálním představení průvodce Michelin Česká republika.

„Navštívili nejen velká města, ale i menší obce, a zvláště je zaujaly vynikající vinařské oblasti. Velmi si rovněž cenili výjimečné pohostinnosti, se kterou se setkali po celé zemi,“ uvedl Gwendal Poullennec, mezinárodní ředitel průvodce Michelin. 

V České republice je nově celkem devět restaurací oceněných hvězdou Michelin za vrcholnou gastronomii, osmnáct podniků získalo označení Bib Gourmand za vynikající poměr ceny a kvality a čtyři restaurace obdržely Zelenou hvězdu za udržitelný a odpovědný přístup. Celkem se do průvodce dostalo 79 restaurací.

Hlavní hvězdou se stal jednoznačně Jan Knedla z restaurace Papilio, kde najdete bez přehánění jeden z nejlepších fine diningů v zemi. Podle Michelinu ten nejlepší. Jeho šéfkuchař má jasně daná tři základní pravidla: „Abyste si takové jídlo sami neuvařili doma. Abyste si ho nedali nikde jinde v Česku. A abyste na něj dlouho vzpomínali,“ vysvětlil Knedla Forbesu.

Michelinského ocenění se dočkal šéfkuchař Otto Vašák, jenž kouzlí v restauraci Essens v Hlohovci u Břeclavi a který se jako jediný Čech dostal do prestižního žebříčku The Best Chef. Právě Vašák byl jedním z nejhlasitějších zastánců toho, aby Michelin vyrazil i mimo Prahu. 

„Na tomhle místě je to podle mě naprosto zásadní. Neříkám, že to, jestli máte, nebo nemáte michelinskou hvězdu, udělá, jestli je hospoda dobrá, nebo není a jestli tam lidi budou chodit, nebo nebudou. Ale pokud to tady má dlouhodobě fungovat a dostat se na nějaká hezká čísla, tak je to pro nás zásadní věc,“ uvedl v rozhovoru pro Forbes.

Červenou cedulku s michelinskou hvězdou si ke dveřím restaurace nově může pověsit i šéfkuchař Přemek Forejt, který je hlavní tváří olomouckého podniku Entrée.

Přemek Forejt
info Foto STARE studio

Asi nejpřekvapivějším oznámením byla hvězda pro zlínskou restauraci La Villa. Fúzi francouzské a české kuchyně tam hostům se svým týmem nabízí šéfkuchař Július Löffler.

V Praze se do michelinské skupiny nově zařadila restaurace Levitate s šéfkuchařem Christianem Chu. „Levitate má svého ducha, svůj styl a koncept, který se výrazně liší od ostatních podniků v Praze i v celé České republice – ať už jde o naši asijsko-nordickou kuchyni, nebo o formát degustace, během níž se hosté přesouvají mezi několika prostory,“ řekl Forbesu šéfkuchař necelý měsíc před tím, než si připsal michelinskou hvězdu.

Nováčky mezi oceněnými hvězdou jsou také dva podniky, které nesou jména jejich šéfkuchařů. Casa de Carli, rodinný podnik, kterému šéfuje italský sympaťák Matteo de Carli. A také Štangl, restaurace ze sítě Ambiente sídlící nad pekárnou Eska, kde kuchyni vede Martin Štangl.

Martin Štangl
info Foto Ambiente
Martin Štangl

Hvězdu pak obhájily pražské restaurace Field a La Degustation Bohême Bourgeoise, kterým kralují Radek KašpárekOldřich Sahajdák.

Průvodce Michelin tradičně udělil ocenění Bib Gourmand za velmi dobrý poměr ceny a kvality. Dostalo ho celkem osmnáct podniků, přičemž patnáct je ve výběru nových.

Mezi ně patří například Šupina a Šupinka v Třeboni, dále Bar Atelier & bistro v Brně, Long Story Short Eatery & Bakery v Olomouci nebo restaurant Miura v Čeladné. V Praze pak uspěl Výčep a další tři podniky, které Bib Gourmand obhájily. 

Michelin také udílel ocenění osobnostem. Cenu za nejlepší servis získal Miroslav Nosek, který se stará o hosty v pražské restauraci Field. Cenu Young Chef Award získává Khanh Ta, šéfkuchař vietnamské restaurace Taro. Zdeněk Oudes z pražské restaurace Marie B pak získal ocenění Sommelier Award.

Čtyři podniky pak obdržely Zelenou hvězdu za inspirativní a udržitelné postupy: Leaf, Štangl, Dvůr Perlová voda a Sůl a řepa.

Oceněné restaurace

Dvě hvězdy: Papilio

Jedna hvězda: Essens, Entrée, La Villa, Levitate, Field, La Degustation Bohême Bourgeoise, Casa de Carli, Štangl

Bib Gourmand: Dejvická 34, Na Kopci, The Eatery, Dvůr Perlová voda, Bar Atelier&Bistro, Valoria, Miura, Šatlava, Bohém, Goldie, Štipec, Alma, U Kalendů, Výčep, Perk Restaurant, Long Story Short Eatery & Bakery, U Matěje, Šupina a Šupinka

Zelená hvězda: Leaf, Štangl, Dvůr Perlová voda, Sůl a řepa