Denisa Stránská je matkou tříletého Benedikta – problémového jedlíka s potravinovou intolerancí na kravskou bílkovinu. Stránská zjistila, že v Česku má mnoho odborníků na dětský jídelníček obrovské mezery, a tak se rozhodla experimentovat. Vymyslela vlastní odvážné recepty, které zachutnaly nejen synkovi, ale i dospělým.
Kamarádka pak Denisu přemluvila, aby recepty na originální jídlo pro děti sdílela na svém instagramovém profilu. „Mně to přišlo hrozně divné: psát o tom, jak synovi mixuji maso s batátou? Chytla se ale spousta maminek,“ pochvaluje si Stránská.
Absolventka střední pedagogické školy strávila šest let učením v mateřské školce. Potřebovala ale něco tvořit, a tak ze školství odešla a věnovala se realizaci módních projektů. Až narození syna a příprava jeho vyváženého jídelníčku ji znovu přivedly k původně vystudované péči o děti.
Svým sledujícím ale chtěla předat ucelené informace a více se v dětské výživě vzdělat. Objevila australskou akademii Oh Baby School of Holistic Nutrition, kterou během lockdownů vystudovala, a dnes se pyšní certifikátem, který uděluje tým výzkumníků, nutričních terapeutů a odborníků na stravování malých dětí, těhotných žen i čerstvých matek po porodu.
„Po ukončení studia jsem měla spoustu informací a nových receptů. Těch vědomostí bylo tolik, že už se mi nevešly do kostky Instagramu. Tehdy jsem se rozhodla, že by bylo skvělé dát maminkám malých dětí nějakého průvodce,“ říká autorka, která rok připravovala knihu receptů pro děti do tří let. Průvodce nazvaný Lahodný Benedikt právě vychází a je plný nejen receptů, ale také informací o stravování miminek, nutričních výhodách potravin a doporučení, jak jídla podávat.
„Stravovat dítě nutričně neznamená, že musí jíst blivajzy. Moje kniha je také o metodách, jak do dětí dostat i takové potraviny jako špenát nebo brokolici. Navíc se z jídel nají celá rodina,“ tvrdí Stránská, mezi jejíž kuchařské „bestsellery“ patří banán se spirulinou, šlehaný morkový tuk plný zdravých minerálů či boloňské špagety, které doplnila o strouhaná játra bohatá na železo.
Svého pastelového průvodce Denisa doporučuje všem rodičům, kteří se ztrácejí mezi lékařskými doporučeními a radami starších generací. „Mnoho prarodičů si myslí, že dítě se musí prvními jídly hlavně zasytit. Do roka ale miminku stačí velmi malé porce, aby se mu zavedly alergeny a naučilo se trávit,“ je přesvědčena Stránská. „Podávat v sedmi měsících tři misky jídla denně jen dítěti naruší schopnost cítit, kdy je nasycené, což vede k přejídání a potížím s obezitou.“
Kuchařka Lahodný Benedikt vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Došel Karamel, které má na svém kontě úspěšnou publikaci Gastrokroužek či populární průvodce Lukáše Hejlíka. Stránskou vydání kuchařky s focením, prací tiskárny i marketingovou podporou vyšlo na přibližně na dva miliony korun. Již nyní má ale zásobu receptů na další díl a ráda by v budoucnu představila i svůj vlastní merch.
„Chci vytvořit opravdový příkrm pro děti, zdravý a bez konzervantů. Už na začátku jsem věděla, že nechci synovi kupovat hotové příkrmy, které leží v regálu dva roky,“ nastiňuje plány.