Pokud jste jako malí rádi ujídali syrové těsto, tento zdravý dezert je něco pro vás. Sice vám nebude jako tenkrát mezi zuby chřoupat cukr, protože v něm najdete jen samé zdravé suroviny (trocha kvalitní čokolády je dobrá na nervy!), ale chuťově i konzistencí se tento zdravý dezert naší dětské neřesti úspěšně blíží.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Nepečené kuličky z cizrny à la „cookie dough“ (vegan)

Potřebujete:

  • 240 g sterilované cizrny (po scezení)
  • 1 špetka soli
  • 80 g ořechového másla (lískooříškové, arašídové, mandlové, kešu)
  • 20 g holandského kakaa
  • 40 g javorového, agávového nebo čekankového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 40 g hořké čokolády (min. 70 % kakaa)
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Scezenou cizrnu rozmixujte tyčovým mixérem nebo v blenderu se solí, ořechovým máslem (já dávám fantastický a Nutellu připomínající lískooříškový krém Alika), kakaem, sladidlem a vanilkou na co nejjemnější hmotu.
  2. Kdyby se směs moc drolila, zřeďte ji trochou převařené vody nebo rumu. Ochutnejte a případně přidejte ořechový krém, kakao nebo sladidlo.
  3. Vmíchejte nasekanou čokoládu a ujídejte jen tak na lžičku nebo z hmoty vytvarujte kuličky, které uchovávejte v uzavřené dóze v lednici a spotřebujte do pěti dnů.

Tipy & triky

  • Nálev z cizrny nevylévejte, ale vyrobte z něj výbornou veganskou majonézu.
  • Pokud je hmota na tvarování kuliček moc měkká, zahustěte ji 2 až 3 lžícemi rozmixovaných ovesných vloček nebo mandlové mouky.
  • Pro světlou verzi vynechejte kakao a místo lískooříškového másla použijte arašídové.
  • Dávejte pozor na složení ořechových másel, hlavně ty ze supermarketů často obsahují cukr a další zbytečné přídavky. Vybírejte si produkty, které jsou jen z ořechů a maximálně špetky soli. Kvalitní krémy za často lepší cenu nejlépe pořídíte na specializovaných e-shopech.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič