Pokud jste jako malí rádi ujídali syrové těsto, tento zdravý dezert je něco pro vás. Sice vám nebude jako tenkrát mezi zuby chřoupat cukr, protože v něm najdete jen samé zdravé suroviny (trocha kvalitní čokolády je dobrá na nervy!), ale chuťově i konzistencí se tento zdravý dezert naší dětské neřesti úspěšně blíží.
Nepečené kuličky z cizrny à la „cookie dough“ (vegan)
Potřebujete:
- 240 g sterilované cizrny (po scezení)
- 1 špetka soli
- 80 g ořechového másla (lískooříškové, arašídové, mandlové, kešu)
- 20 g holandského kakaa
- 40 g javorového, agávového nebo čekankového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 40 g hořké čokolády (min. 70 % kakaa)
Postup
- Scezenou cizrnu rozmixujte tyčovým mixérem nebo v blenderu se solí, ořechovým máslem (já dávám fantastický a Nutellu připomínající lískooříškový krém Alika), kakaem, sladidlem a vanilkou na co nejjemnější hmotu.
- Kdyby se směs moc drolila, zřeďte ji trochou převařené vody nebo rumu. Ochutnejte a případně přidejte ořechový krém, kakao nebo sladidlo.
- Vmíchejte nasekanou čokoládu a ujídejte jen tak na lžičku nebo z hmoty vytvarujte kuličky, které uchovávejte v uzavřené dóze v lednici a spotřebujte do pěti dnů.
Tipy & triky
- Nálev z cizrny nevylévejte, ale vyrobte z něj výbornou veganskou majonézu.
- Pokud je hmota na tvarování kuliček moc měkká, zahustěte ji 2 až 3 lžícemi rozmixovaných ovesných vloček nebo mandlové mouky.
- Pro světlou verzi vynechejte kakao a místo lískooříškového másla použijte arašídové.
- Dávejte pozor na složení ořechových másel, hlavně ty ze supermarketů často obsahují cukr a další zbytečné přídavky. Vybírejte si produkty, které jsou jen z ořechů a maximálně špetky soli. Kvalitní krémy za často lepší cenu nejlépe pořídíte na specializovaných e-shopech.