Název tohoto podniku sotva mohl být výstižnější. Di Nuovo znamená „znovu“ a přesně tak to v něm teď musejí zkusit. Italský podnik už totiž otevřel, ale neuspěl. A tak se přesunul na pražské Vinohrady a rozjíždí druhý pokus.
Když Karel Šimůnek a Petr Hajný na konci roku 2022 otevírali poprvé v Horních Jirčanech, věřili, že si s ambiciózní italskou restaurací najdou publikum.
„Začali jsme fungovat celkem pěkně, zvlášť po tom, co jsme se objevili v pořadu Souboj restaurací, tak to byl obrovský boom a sjížděli se k nám hosté z celé republiky. Musel jsem tehdy koupit automatický rezervační systém, který restauraci plnil, protože jsme vůbec nezvládali odbavovat nápor e-mailů a rezervací,“ popisuje Šimůnek zdánlivě fungující byznys.
Poměrně dlouho se popularita držela, ale časem se návštěvnost ustálila a začaly se plnit převážně víkendy. Logicky to plynulo z toho, že většina hostů do restaurace mimo Prahu dojížděla.
„Přesně si pamatuju moment, kdy jsem v listopadu minulý rok vnímal, že v centru Prahy si pomalu není kam sednout, hospody praskají ve švech a u nás ne, to bylo hodně znát,“ vzpomíná Šimůnek na rozhodnutí ke konci roku na původní adrese zavřít.
Šimůnek s Hajným už s tímhle totiž zkušenost mají. Jejich první restaurace Zas a znova, která se nachází v Sulicích ve Středočeském kraji, má také víkendové tržby dvakrát vyšší než ty ze všedních dnů.
„Mysleli jsme si, že v novém podniku dokážeme hosty diverzifikovat, zaujmout vyšší gastronomií, ale prostě se nám to nepovedlo. Nechtěli jsme se dočkat toho, že budeme sypat peníze do marketingu a hledat klienty. Není na co čekat,“ dodává Šimůnek.
Prostor v Budečské ulici na Vinohradech, který přebírali v lednu, se jim hned zalíbil. Je členitý, má barovou část, zimní zahradu, otevřenou kuchyň. Stejně jako tehdy v Jirčanech ani tady nebyly potřeba žádné velké stavební úpravy, investovalo se především do interiérových designových úprav a nábytku.
Foto Di Nuovo
Foto Di Nuovo
Foto Di Nuovo
Foto Di Nuovo
„Investice na to nejzákladnější, co jsme mohli udělat, byla řádově kolem milionu. Chtěli jsme, aby tady bylo příjemné posezení, lidi se tady cítili dobře a vraceli se, což se nám zatím daří a jsem spokojený,“ popisuje Šimůnek.
V interiéru hodně pracovali se zelení. Rostliny tady najdete doslova na každé volné polici a malované na zdech.
Když v květnu dodělávali poslední úpravy, už začínali chodit první hosté. „To by se nám v Jirčanech nestalo. Na jednu stranu jsme tam neměli takovou konkurenci, na druhou stranu v osm večer bez rezervace nikdo nepřišel,“ hodnotil situaci jen chvíli po otevření Šimůnek.
Kuchyni udává směr Hajný. Zůstali u Itálie a jídel ze všech regionů, od uzenin, rizot, ryb a steaků na Josper grilu nebo skvělých těstovin.
„V Česku je italská kuchyně spojovaná hlavně s pizzou, kterou u nás kvůli omezenému prostoru dělat nemůžeme, ale vlastně ani nechceme. Itálie je o surovinách a jejich jednoduchém zpracování, nic komplikovaného,“ vysvětluje Hajný.
Foto Michael Tomeš
Foto Michael Tomeš
Menu není nijak zvlášť rozsáhlé, ale nechybí na něm oblíbené předkrmy, jako je burrata s rajčaty, vitello tonnato nebo grilované artyčoky, i když v Hajného podání jsou vždycky něčím ozvláštněné. Burrata třeba pikantní ndujou a pistáciemi, telecí s tuňákovou omáčkou osvěží polosušená rajčata.
Šafránové rizoto s morkem je jedno z nejlépe připravených, co jsem kdy měla, a to u správného krémového rizota není jen tak. Stejně je tomu u ryb a plodů moře, tady se nespálíte, moc dobře vědí, co dělají, a jak respektovat kvalitu surovin.
Foto Di Nuovo
Foto Di Nuovo
Foto Di Nuovo
Foto Di Nuovo
Foto Di Nuovo
Foto Di Nuovo
Třeba grilovaná kambala nebo naprosto fantastické těstoviny s hromadou mořských plodů jsou toho důkazem. A na závěr nevynechejte tiramisu jako od italské nonny.
Na velké hodnocení působení v nové lokaci se zatím necítí, stejně tak ještě příliš neřeší návratnost.
„Na první měsíc jsme měli plán, kdy jsme se drželi dost při zemi, což jsme kousek přeskočili a potěšilo nás to. Máme smělé plány, ale nemyslíme si, že nereálné. Je to o celkové práci v kuchyni, na place, ale i v marketingu, který je dneska čím dál důležitější a zabírá větší část rozpočtu,“ hodnotí opatrně Šimůnek s Hajným.
Jestli se Di Nuovo bude na Vinohradech dařit lépe než na periferii, ukáže čas, co se ale nemění, je skvělé italské jídlo a prostředí, které si říká o to, abyste se vraceli.