Založit si ve městě, které je svou kávovou kulturou proslulé po celém světě, další kavárnu? Skvělý nápad, řekl si před více než dvěma lety tehdy třiadvacetiletý Čech Jan Stenzl. Sehnal k sobě byznysového parťáka i investora a dnes společně provozují úspěšnou kavárnu Orsa v kodaňské čtvrti Vesterbro.

Je sice na rušné ulici, i tak v ní ale můžete najít klid. Její pruhovaná pergola je vidět už zdálky, stejně jako výrazný červeno-bílý nápis a několik stoliček na venkovní sezení. Vítejte v kodaňské kavárně Orsa na Vesterbrogade, jen několik stovek metrů od centra města. 

Proč vás sem, do jedné z mnoha trendy a populárních kodaňských kaváren, vůbec zveme? Spoluzaložil ji totiž Čech Jan Stenzl, který ji dnes se svým byznysovým partnerem, Španělem Ignaciem Jodarem Ariasem alias Nacho, vede. A vede se jim dobře. 

Pro profesory z byznysové akademie Zealand, kam Jan Stenzl před několika lety docházel, by to možná bylo překvapení. Jeho závěrečná práce, byznys plán, jak v Kodani otevřít mezinárodní kavárnu, vzbudila tehdy kvůli svému tématu ze strany pedagogů spíš kritiku než pochopení. 

Otevřít si v Kodani, mekce prvotřídního pohostinství, další podnik? Založit si podobný provoz bez hlubší předchozí zkušenosti? Nesmysl, řekli mu tehdy, i když oponoval s argumenty, že kvalita i popularita místních kaváren jen svědčí o tom, že tu je dostatek movitých lidí, kteří je mohou a chtějí navštěvovat. 

Sám si to ostatně vyzkoušel na vlastní kůži. V Kodani, kam se přestěhoval z Londýna během covidu, napřed pracoval v kavárně a bistru Sonny (to stojí nedaleko Orsa Coffee), pak tu pracoval pro skupinu Original Coffee, která po dánském hlavním městě provozuje více než patnáct kaváren. 

„Naučil jsem se tam hodně, ale hlavně jsem se tu seznámil s Nachem,“ říká Jan Stenzl k pracovní zkušenosti, která ho přivedla k jeho byznys partnerovi. „Během prvních dvou dní, co jsme spolu pracovali, jsme dali dohromady koncept a bylo jasné, že do toho společně půjdeme,“ říká Jan Stenzl. 

Na tomto místě je dobré zmínit, že vedle zkušeností z dánských kaváren je Čech i vyučený barista. Mezi Londýnem, kam původně odjel na letní brigádu, ale nakonec tam skončil v pohostinství, a Kodaní, si udělal zastávku v Praze. Tady se vytrénoval v kavárně The Miners, která má dnes pobočky v Praze, Brně, Barceloně, Krakově a Vídni.  

Zpátky k Orse – kde na její otevření ale sehnat peníze? Stavební spoření, které na spuštění kodaňské kavárny nakonec padlo, i úspory z Londýna stačit nebudou, věděl od začátku Jan Stenzl. Oslovil proto jednoho ze stálých zákazníků, který docházel do Original Coffee, představil mu svůj plán a nakonec si podali ruce. 

Díky investorovi, který se pohybuje v realitách, sehnali vhodný prostor. S přípravou celého projektu, který v počátku spolkl přes čtyři miliony českých korun, ale pomáhal i Janův otec Otto Stenzl, který se nedaleko Moravské Třebové věnuje výrobě nábytku.

„I když táta zprvu našemu projektu nevěřil, nakonec nás to sblížilo. Udělal nám tu krásný nábytek na míru, který se vezl z Česka do Dánska,“ říká Jan Stenzl. 

Zbytek kavárny, kde jsou zhruba čtyři desítky míst k sezení, vytvářeli zakladatelé s pomocí architektky, ostatní aspekty provozu ladili za pochodu. Tak třeba když před téměř dvěma lety na jaře otevřeli, byli na celý provoz sami. Připravovali kávu, zákusky, oblíbené džusy i banana bread, zkrátka všechno z nabídky. 

Běžně se stávalo, že jsem přišel domů a usnul na zemi v oblečení.

Tehdy pracovali i čtrnáct hodin denně. „Běžně se stávalo, že jsem přišel domů a usnul na zemi v oblečení,“ vzpomíná Jan Stenzl na první měsíce provozu, který se brzy stal mezi místními i turisty oblíbeným podnikem.

I proto k sobě během léta přibral posily. Dnes se v kavárně protáčí více než desítka zaměstnanců, včetně šéfkuchaře nebo bývalého headbaristy Jakuba Ševčíka z pražské Emy. Čím že kavárna tak zabodovala? 

Kromě výběrové kávy se z Orsy stalo místo, které jde i za běžný kavárenský provoz – podle Jana Stenzla i proto, že je zatím nemožné konkurovat podnikům s vlastní praženou kávou. Konají se tu tak pop-upy s místním šéfkuchařem, nejrůznější workshopy, cuppingy nebo DJ’s akce. Orsa také vede v Kodani tak oblíbený běžecký a cyklo klub. 

Podle Jana Stenzla to jsou aktivity, které pomáhají udržovat komunitu a odliší vás od konkurence. Stejně jako místní sound system, ze kterého se často linou rytmy elektronické hudby. „Nechtěli jsme, aby u nás zněl jen jazz, jako ve většině kaváren na světě,“ osvětluje podnikatel.

Odlišují se také přímou komunikací na sociálních sítích a jasně rozpoznatelnou vizuální estetikou. Zajímavostí je i časté střídání káv v nabídce, každý měsíc se na mlýnek dostane jiná značka – nejčastěji z Dánska, ale i Skotska, Polska, Německa nebo Česka: kávu tu dělali ze zrn pražské pražírny Candycane coffee. 

Česká stopa tím však nekončí. Káva se tu servíruje v na míru vyrobených hrncích od české hrnčířky Hany Vrbicové, které tu majitelé a provozovatelé kavárny zajišťují i slušný odbyt. Stejně jako místní merch v podobě triček se tu dají koupit právě i šálky vyrobené nedaleko Litomyšle. 

Na právě připravovaný e-shop by pak v následujícím roce měla přibýt i vlastní káva, kterou by zakladatelé Orsa Coffee rádi pražili v jedné menší kodaňské pražírně. V hledáčku je ale už dnes i další kavárenská lokace, v jednání je podle Jana Stenzla prostor ještě blíže kodaňskému centru. 

A pobočka v Česku? S tou myšlenkou si prý Jan Stenzl také pohrává. Zároveň uznává, že podnik je ještě v začátcích, a je tedy ještě příliš brzy na to značku předat jinému provozovateli několik set kilometrů od Kodaně, z níž se stahovat nechystá. 

„Teď se budeme soustředit především na vlastní kávová zrna a novou pobočku. To pro nás budou velké investice. A ty musíte dělat, pokud se chcete někam posunout a vydělávat,“ dodává.