Dirty Martini Pasta. Zní to jako špatný nápad? Jen do chvíle, než ochutnáte. Těstovinová verze ikonického drinku kombinuje slané olivy, štiplavý modrý sýr a poctivou dávku ginu, ale výsledek chutná překvapivě harmonicky. Omáčku máte navíc hotovou, než se uvaří těstoviny, takže zbude dost času i na přípitek!

Jaký alkohol použít: Použijte dobrý suchý gin, já dala svěží Brick Gin, který se se svou citrusovo-pepřovou chutí perfektně hodí jak do Dirty Martini, tak do jeho těstovinové verze. A třeba budete mít (byť ne zcela oprávněně) lepší pocit, protože je v bio kvalitě.

Recept dobře funguje i s vodkou, podobně jako u legendárních penne alla vodka, v krajním případně poslouží také bílé víno.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Dirty Martini Pasta (těstoviny s česnekem, olivami, ginem a modrým sýrem)

Na 4 porce potřebujete:

  • 350 g těstovin
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku na tenké plátky
  • 1 hrnek vypeckovaných oliv (Castelvetrano nebo jiné zelené)
  • Kůra z 1 bio citronu
  • ⅓ hrnku (80 ml) ginu či vodky
  • ⅓ hrnku (80 g) smetany ke šlehání nebo vody z těstovin
  • ⅓ hrnku (80 ml) nálevu z oliv
  • 3 lžíce másla
  • 100 až 150 g sýru s modrou plísní
  • 1 hrst hladkolisté petržele
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Těstoviny uvařte v dost osolené vodě na skus, sceďte a část vody uchovejte na případné zředění omáčky.
  2. Než se uvaří nudle, nechte pozvolna pustit aroma česnek: nakrájejte ho na tenké plátky a pomalu zahřívejte v oleji. Když začne vonět (nesmí se ale pálit!), zvyšte teplotu a orestujte s ním podrcené či nakrájené scezené olivy.
  3. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou část), zalijte ginem a nechte ho zprudka téměř celý odpařit. Vmíchejte smetanu nebo trochu vody z těstovin, olivový nálev, máslo a většinu nadrobeného sýru.
  4. Přidejte scezené těstoviny, čerstvě mletý pepř a petržel, ochutnejte a případně dolaďte další smetanou či vodou z vaření, solí a olivovým lákem. Ten využijete i jako bizarní, ale funkční marinádu na maso!
  5. Ozdobte zbylým sýrem a podávejte.

Tip: Pokud nemáte rádi sýr s modrou plísní, jednoduše ho nahraďte menším množstvím parmezánu. Spolu s olivami můžete orestovat i dvě lžíce kapar nebo pár filátek ančoviček.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová