Pražský zmrzlinový svět se proměnil, když se v Rytířské ulici otevřelo první Angelato. To už od roku 2007 dokazuje, že i zmrzlina se dá dělat poctivě a že zmrzlinářství může být stejně vážený obor jako třeba kavárenství. Kde si dnes dáte skvělou domácí?
Za značkou 2AD stojí rodina Darka Hrivňáka. Vystopovat zmrzlinu z Kačice, kam se nedávno celá výroba přestěhovala z Tuchlovic, byla v Praze donedávna docela detektivka. Mohli jste ji ochutnat jen v pár hip podnicích, třeba v kavárnách Můj šálek kávy, Místo nebo EMA espresso bar.
Od letošního února ale najdete na Vinohradech podnik jen se zmrzlinami 2AD, kde máte zároveň šanci ochutnat co nejvíc příchutí. Které se navíc denně obměňují. „Alfou a omegou naší výroby jsou kvalitní suroviny a to, že známe dodavatele. Hlavně žádná chemie! Když to nevoní, neberu to. Našemu produktu musíme sami věřit a musí mně nebo synovi chutnat,“ říká Darek Hrivňák.
I když je dnes trendem nabírat zmrzlinu špachtlí, ve Zmrzlináři zůstali u tradičního kopečkování. Kromě klasických porcí nabízejí i degustační; za jednu cenu tak ochutnáte rovnou pět příchutí. A které jsme si oblíbili my v redakci? Doporučujeme marcipánovou, perníkovou, kiwi, angreštovou a rakytníkovou.
Angelato (Rytířská 27, Újezd 24)
Je tu už od roku 2007 a proslavilo se odvážnými, doslova experimentálními chutěmi zmrzlin. Kromě stálých „klasik“ každý měsíc představují netradiční nebo sezonní variace. V dubnu to bylo fenomenální avokádo s kokosovým mlékem nebo olivový olej s bazalkou. V červenci můžete ochutnat bílou čokoládu s borůvkami.
Loni v létě otevřeli balkánští majitelé druhou pobočku na Újezdě. Ve slunečných dnech tu narazíte až na patnáctiminutovou frontu. Tahle zmrzlina ale za trochu čekání rozhodně stojí!
Karlova a Husova ulice jsou tak poseté turistickými podniky a obchody, že je těžké rozeznat, co je kvalita, a co jen předražená léčka na hosty z ciziny. Crème de la Crème je ale přesně ten podnik, který chcete na prázdninách náhodnou potkat při procházce centrem. Z nabídky nevyčnívají žádné extravagantní příchutě, zato ty tradiční tu umějí skvěle – zvlášť čokoládovou.
A zdejší specialita? Přibyla nabídka pro „vegany, veganky a vegančata“. Denně tu tak můžete vyzkoušet nejméně čtyři veganské neovocné zmrzliny.
Parlor (Křižíkova 37)
Jediný pořádný „zmrzlinový sendvič“ jsme zatím znali v podobě ruské zmrzliny. Oplatka po čase trošku změkne a spolu se smetanovou zmrzlinou vytvoří skvělý zákusek. Zmrzlinárna Parlor, která byla v Karlíně otevřena v květnu, se rozhodla posunout „ice cream sendviče“ o krok dál. Ingredience? Spousta druhů cookies, zmrzlina od Crème de la Crème a navrch topping.
Nekonečné variování působí atraktivně, méně atraktivní je však samotné jedení: Pozor, rozhodně se zapatláte! My jsme zvolili citronovo-makovou sušenku se zmrzlinou Malaga, přelitou olivovým olejem.
Oceňujeme, že se v Parlor snaží i o dobrou kávu; berou ji z pražírny Sightglass v San Franciscu. A soudě podle food trucku zaparkovaného před podnikem je pravděpodobné, že sendviče bude možné ochutnat i někde na vzduchu.
Eska (Pernerova 49)
Variaci na zmrzlinový sendvič si můžete dát i v restauraci Eska. Mezi dezerty nabízí loupákovou zmrzlinu v domácí briošce s meruňkovou marmeládou. Pokud vám zní zmrzlina ze snídaňového pečiva až příliš odvážně, nebojte se jí. Celý dezert propojuje vlastně dobře známé suroviny a chutě z dětství do jemné sladké tečky.
Původní článek byl publikován na Jídlo a radost, blogu, který vzniká v Ambiente.
Foto: Jan Červenka