Tofu je lehce stravitelné a výživově bohaté (přesvědčit vás o tom mohla již tofíčka zabalená v tortille), avšak v samotné chuti vcelku nevýrazné. Pokud mu však dopřejete odpočinek v lahodné marinádě a zdravou formu trojobalu, opečením v troubě se vám pak odmění neskutečně lahodnou až oříškovou chutí. Je příjemně křupavé a s lehkým salátkem i sladkou chilli omáčkou chutná naprosto famózně. Během chvíle tak vykouzlíte na stůl skvělý oběd či večeři.
Obalované pečené tofu v sezamu a lněném semínku
Na 2 větší porce potřebujete:
- 400 g přírodního tofu (pevného=firm)
- Kukuřičný škrob na obalení
- Asi 40 g mletých lněných semínek
- 120 ml teplé vody
- Sezamová semínka na obalení
- Olivový olej na pokapání
- Sladká chilli omáčka k podávání
Na marinádu:
- 60 ml sójové omáčky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžička limetové šťávy
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička bílých sezamových semínek
- 1 malý stroužek česneku
- Kůra z 1 limety
- 1 lžíce čerstvého koriandru
Na salát:
- Listy červené hořčice
- Listy červené řepy
- Čerstvý koriandr
- Červené pomelo
- Dýňová semínka
- Vločková sůl
Postup
- Pevné tofu, ideálně o tvaru čtverce, vyjměte z nálevu a rozkrojte jej na plátky silné asi 1 až 1,5 cm. Pomocí papírové či čisté kuchyňské utěrky zbavte tofu opatrně co nejvíce tekutiny.
- Poté jej nakrájejte na preferované tvary (trojúhelníky, obdélníky či menší čtverce) a vyskládejte na suchou utěrku. Zabalte jej ze všech stran, zatižte shora prkénkem a nechte ještě chvilku vysušit.
- Mezitím připravte smícháním všech ingrediencí marinádu. Česnek a kůru z limety do ní najemno nastrouhejte a čerstvý koriandr nadrobno nasekejte.
- Kousky vysušeného tofu vyskládejte na větší hlubší talíř a pokryjte marinádou ze všech stran. Marinujte je minimálně 30 minut. Mezitím si nachystejte tři hluboké talíře.
- Do jednoho dejte prosátý kukuřičný škrob, ve druhém nechte nabobtnat lněné semínko rozmíchané s teplou vodou a ve třetím smíchejte bílá, černá a přírodní sezamová semínka.
- Marinované tofu obalte postupně ve škrobu, lněných semínkách a sezamu. Všechny kousky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Pečte nejprve 15 minut z jedné strany. Pak tofu otočte, zakápněte trochou olivového oleje a pečte dalších 15 minut z druhé strany pěkně dozlatova.
- V míse smíchejte listy červené hořčice, řepy a koriandru. Přidejte na kousky rozdělené pomelo a dýňová semínka. Přelijte marinádou, ve které si hovělo tofu, a podle chuti ještě zlehka osolte.
- Pečené tofu podávejte s připraveným salátem a sladkou chilli omáčkou. K tofu se skvěle hodí i tato pikantní arašídová omáčka.
Tip: Zlaté lněné semínko využijete i při obalování zdravějšího „smažáku“ bez mouky.