Někdo je miluje, jiný nenávidí. Nevěřila jsem tomu, ale ve formě salátu kapustičky příjemně překvapují i své odvěké odpůrce. Dopřejte si křupavý zimní salát plný lahodných chutí, vitaminů a dalších živin a vylepšete super zdravé růžičkové kapustě neblahou reputaci.

Autorky originálního receptu z blogu Crowded Kitchen nazývají tento opus „tím nejlepším svátečním salátem“ a musím jim dát za pravdu, že kombinace mnoha křupavých elementů, medovo-hořčičné vinaigrette a sladkých, slaných i nakyslých tónů tvoří opravdu výjimečně lahodné jídlo využívající zdravé sezonní suroviny.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Salát s růžičkovou kapustou, jablkem, glazovanými ořechy a medovo-hořčičným dresinkem

Na 4 velké porce potřebujete:

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 1 granátové jablko
  • 1 zelené jablko
  • 100 g sušených brusinek
  • 60 g parmezánu

Na zálivku:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • 1 malá lžička soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře

Na pikantní kandované ořechy:

  • 100 g pekanů či vlašských ořechů
  • 20 g medu nebo javorového sirupu
  • 1 velká špetka skořice
  • 1 velká špetka kajenského pepře
  • ¼ lžičky soli
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Ořechy asi minutu nasucho opékejte na pánvi, přidejte zbývající suroviny a za častého míchání 5 až 10 minut opékejte, až se směs rozvoní a všechny ořechy se v glazuře obalí. Hlídejte ovšem, aby se slupky nespálily. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo.
  2. Mezitím odřízněte z kapustiček košťál, sundejte nevzhledné svrchní lístky a na mandolíně nebo v robotu se strouhacím nástavcem nakrouhejte na tenká kolečka. Poslouží i hodně ostrý nůž a trocha trpělivosti. Kapustu vhoďte do velké mísy.
  3. Přidejte vydlabaná zrníčka z granátového jablka, na kostičky pokrájené kyselejší jablko, sušené brusinky, hoblinky sýru a kandované ořechy.
  4. Všechny suroviny na zálivku promíchejte, skvěle to jde v malé zavařovačce, ve které vše jednoduše protřepete. Dresink nalijte na zeleninu, pořádně promíchejte a nechte asi půl hodiny stát, aby růžičková kapusta zkřehla.

Tipy & triky:

  • Nechte si stranou pár zrníček granátového jablka, celých ořechů a hoblinek sýru na ozdobu salátu před podáváním.
  • Ořechů připravte rovnou alespoň dvojnásobné množství, protože je velice pravděpodobné, že do salátu jich moc nezbude. Jsou totiž výborné i jen tak jako zdravější zobání místo čipsů.
  • Salát můžete částečně nachystat už den předem: očistit a nakrouhat kapustičky, vydlabat granátové jablko, připravit a pokrájet karamelizované ořechy a sýr a namíchat zálivku. Tu ovšem na salát nalijte až cca 30 minut před podáváním, aby kapusta příliš nezměkla. Také jablka doporučuji krájet druhý den, přes noc by zhnědla.
  • Pro pikantnější chuť do dresinku přidejte prolisovaný stroužek česnek nebo najemno nasekanou šalotku.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová