Někdo je miluje, jiný nenávidí. Nevěřila jsem tomu, ale ve formě salátu kapustičky příjemně překvapují i své odvěké odpůrce. Dopřejte si křupavý zimní salát plný lahodných chutí, vitaminů a dalších živin a vylepšete super zdravé růžičkové kapustě neblahou reputaci.
Autorky originálního receptu z blogu Crowded Kitchen nazývají tento opus „tím nejlepším svátečním salátem“ a musím jim dát za pravdu, že kombinace mnoha křupavých elementů, medovo-hořčičné vinaigrette a sladkých, slaných i nakyslých tónů tvoří opravdu výjimečně lahodné jídlo využívající zdravé sezonní suroviny.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Salát s růžičkovou kapustou, jablkem, glazovanými ořechy a medovo-hořčičným dresinkem
Na 4 velké porce potřebujete:
- 500 g růžičkové kapusty
- 1 granátové jablko
- 1 zelené jablko
- 100 g sušených brusinek
- 60 g parmezánu
Na zálivku:
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- ½ lžičky sušeného česneku
- 1 malá lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře
Na pikantní kandované ořechy:
- 100 g pekanů či vlašských ořechů
- 20 g medu nebo javorového sirupu
- 1 velká špetka skořice
- 1 velká špetka kajenského pepře
- ¼ lžičky soli
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Postup
- Ořechy asi minutu nasucho opékejte na pánvi, přidejte zbývající suroviny a za častého míchání 5 až 10 minut opékejte, až se směs rozvoní a všechny ořechy se v glazuře obalí. Hlídejte ovšem, aby se slupky nespálily. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo.
- Mezitím odřízněte z kapustiček košťál, sundejte nevzhledné svrchní lístky a na mandolíně nebo v robotu se strouhacím nástavcem nakrouhejte na tenká kolečka. Poslouží i hodně ostrý nůž a trocha trpělivosti. Kapustu vhoďte do velké mísy.
- Přidejte vydlabaná zrníčka z granátového jablka, na kostičky pokrájené kyselejší jablko, sušené brusinky, hoblinky sýru a kandované ořechy.
- Všechny suroviny na zálivku promíchejte, skvěle to jde v malé zavařovačce, ve které vše jednoduše protřepete. Dresink nalijte na zeleninu, pořádně promíchejte a nechte asi půl hodiny stát, aby růžičková kapusta zkřehla.
Tipy & triky:
- Nechte si stranou pár zrníček granátového jablka, celých ořechů a hoblinek sýru na ozdobu salátu před podáváním.
- Ořechů připravte rovnou alespoň dvojnásobné množství, protože je velice pravděpodobné, že do salátu jich moc nezbude. Jsou totiž výborné i jen tak jako zdravější zobání místo čipsů.
- Salát můžete částečně nachystat už den předem: očistit a nakrouhat kapustičky, vydlabat granátové jablko, připravit a pokrájet karamelizované ořechy a sýr a namíchat zálivku. Tu ovšem na salát nalijte až cca 30 minut před podáváním, aby kapusta příliš nezměkla. Také jablka doporučuji krájet druhý den, přes noc by zhnědla.
- Pro pikantnější chuť do dresinku přidejte prolisovaný stroužek česnek nebo najemno nasekanou šalotku.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová