Vzhledem k množství zdravých surovin ve složení to zní nevěrohodně, ale tyto řepové burgery jsou podle mne opravdu nejlepší vegetariánské burgery, které si můžete doma vyrobit. Radostně je konzumují dokonce i osoby nijak neholdující červené řepě. Jediná nepříjemnost tkví v tom, že na vegetariány často žádný nezbude, protože fialové burgery zaujmou i pošklebující se masožravce, kteří je po prvním nesmělém soustu bezostyšně celé zkonzumují.

Burgery z červené řepy dělám roky a zatím je žádná jiná kombinace nepřekonala. Zásadní je směs připravit předem, čímž si zaručíte nejen to, že budou placky dobře držet, ale také si urychlíte vaření. Obzvlášť pokud burgery chystáte pro návštěvu. Rozhodně také nevynechejte karamelizovanou cibuli, nivu a rukolu, protože to je přesně to kombo, které šťavnatá řepa potřebuje.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Řepový vege burger se semínky, karamelizovanou cibulkou a modrým sýrem

Na 4 burgery potřebujete:

  • 50 g tykvových semínek
  • 2 větší červené řepy (750 g)
  • 140 g jemných ovesných vloček
  • 3 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžičku tymiánu
  • 1 hrst čerstvé petržele
  • sůl & pepř
  • řepkový olej na smažení

Na karamelizovanou cibuli:

  • 2 velké červené cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce balzamika
  • sůl & pepř

Dále:

  • 4 burgerové housky
  • 80 g sýra s modrou plísní (niva, gorgonzola, rokfór)
  • rukolu
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Semínka nasucho opražte, až začnou praskat, nechte chvíli vychladnout a rozmixujte nebo najemno nasekejte. Řepu oloupejte a nastrouhejte najemno, pokud máte robota, neváhejte ho použít. Z řepy vymačkejte co nejvíce tekutiny, kterou vypijte, je velice zdravá.
  2. V míse smíchejte semínka, řepu, vločky, vejce, prolisovaný česnek, tymián, nasekanou petržel, lžičku soli a pořádnou dávku čerstvě mletého pepře. Vše nechte minimálně hodinu nebo lépe do druhého dne odležet, burgery budou lépe držet. Kdyby byla směs příliš drolivá, přidejte vejce, kdyby řídká, další vločky.
  3. Cibule rozpulte, oloupejte, pokrájejte na tenké proužky a pozvolna opékejte na velké pánvi na oleji. Po pěti minutách dost osolte, po patnácti minutách (nebo když je cibule už hezky měkká a zlatavá) zasypejte cukrem, nechte ho rozpustit, přidejte ocet a čerstvě mletý pepř a ještě pár minut provařte na konzistenci hustého cibulového džemu. Kdyby se cibule připalovala a stále nebyla měkká, podlijte ji trochou vody.
  4. Z řepné směsi vytvarujte čtyři placky, které pozvolna smažte v dostatečné vrstvě horkého oleje dozlatova. Po otočení poklaďte burgery sýrem, aby se rozpustil. Případně si při finalizaci pomozte flambovací pistolí.
  5. Housky rozpulte, vnitřní stranu opečte a obložte rukolou, burgery se sýrem a karamelizovanou cibulkou.

Tipy & triky

  • Pro veganské burgery vyměňte vejce za drcené lněné semínko a směs dle potřeby zřeďte vymačkanou šťávou z řepy. Sýr použijte rostlinný a do burgeru přidejte tuto skvělou veganskou majonézu.
  • Experimentujte s bílkovinou, kterou do placek přidáte. Já dávám nejčastěji tykvová nebo slunečnicová semínka, ale fungují i vlašské ořechy nebo trochu rozmačkaných sterilovaných fazolí či cizrny. Z té můžete vyrobit také hummus, kterým housky potřete.
  • Směs na burgery připravte den předem, placky se vám nebudou při obracení rozpadat. Stejně tak cibulku můžete mít už hotovou a před podáváním ji jen ohřát.
  • Místo velkých burgerů lze upéct více malých řepových karbanátků a místo pečiva je podávat třeba s proteinovou nastavovanou kaší.
  • K červeným burgerům se skvěle hodí černé housky obarvené živočišným uhlím.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová