Flapjack je výborná svačina na cesty, do práce i na doma. Nabije vás energií, dodá vlákninu, a ještě si pochutnáte na snacku, u kterého jste si jisti kvalitním složením. Příprava domácích tyčinek vám přitom zabere jen pár minut.
Domácí flapjack
Na 12 až 14 tyčinek potřebujete:
- 250 g jemných ovesných vloček (zde s vlákninou)
- 140 g medu
- 120 g kokosového tuku nebo másla
Pro výraznější chuť navíc:
- 1 špetka soli
- 1 lžička vanilky
Postup
- Troubu vyhřejte na 170 °C a malý pekáček (20 x 25 centimetrů) vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem.
- Jemné vločky (já dávám pro lepší pocit ty s vlákninou) smíchejte s tekutým medem a rozpuštěným kokosovým tukem, pro lepší a výraznější chuť přidejte také trochu soli a vanilku. Směs uhlaďte do pekáčku a pečte asi 30 minut dozlatova.
- Po vychladnutí krájejte na tyčinky, které uchovávejte v těsnící dóze a spotřebujte do dvou týdnů.
Tipy & triky:
- Upečený flapjack přelijte polevou z rozpuštěné čokolády smíchané s arašídovým máslem. Arašídovým nebo jiným ořechovým máslem můžete také nahradit část tuku.
- Dle chuti přidejte nasekané ořechy, semínka a sušené ovoce.
- Pro veganský flapjack vyměňte med za javorový sirup.
- Kromě vanilky můžete tyčinky ochutit mletou tonkou, skořicí nebo třeba kardamomem.
- Vyzkoušejte také domácí müsli tyčinky s proteinem, ovesné kostky s ořechy a ovocem nebo slaný flapjack se sýrem.