Léto je tady! A s ním přichází i čas zmrzliny. Můžete buď vyrazit do některého z osvědčených podniků, nebo se nechat inspirovat našimi příběhy, které třeba neznáte. Případně začněte psát svůj vlastní…

Udělat si vlastní zmrzlinu totiž není tak těžké. Virální sorbet z jediné suroviny máte během minuty hotový. A nemusíte přitom opouštět pohodlí domova. Pokud ovšem máte mandarinky.

Možná vám domácí výroba půjde tak skvěle, že se rozhodnete zkusit udělat podobnou kariéru jako Jakub Gavor. Majitel jedné velmi stylové zmrzlinárny v Brně loni na tomto dezertu udělal obrat v hodnotě dvacet milionů.

Největšími mistry zmrzliny jsou samozřejmě Italové. Ačkoli, pardon! To, co na Apeninském poloostrově servírují, není obyčejná zmrzlina, to je gelato!

Rozdíl je v tom značný, stejně jako když ochutnáte pravou neapolskou pizzu. Taky chutná lépe, najednou všechny vaše zmrzlinové (nebo pizza) zážitky působí vedle nich tak chudě, neopravdově.

Tak si představte, jaký musí být Ondřej Sturc mistr, když jeho ledové umění gelata fascinuje samotné obyvatele Milána.

Vyhlášenou zmrzlinou se ale mohou pochlubit i na severu. Konkrétně v Turnově, kde se ji Lenka Táchová naučila připravit podle receptury italských mistrů. Za své zmrzlinářské umění dokonce získala diplom na univerzitě Carpigiani Gelato v Bologni.

A na závěr ještě jeden tip na výlet, na nenápadný klenot v pražských Horních Počernicích. Vedle silnice vedoucí kamsi ven z Prahy má své zmrzlinové království Jan Černoušek. A vynikající recenze potvrzují, že tady se skrývá něco výjimečného.