V sále plném lidí u všech stánků probíhají přátelské konverzace, které sjednocuje jedno téma – víno. Hlasy občas přehluší jen cinkot sklenek a otevírání lahví z letošní úrody.
Takovou atmosféru má francouzská oslava vína a sklizně La Paulée, jejíž název by se dal česky přeložit jako dožínky a která pravidelně koná nejen v rodné Francii, ale například i v Singapuru, San Francisku, New Yorku, na Mauritiu nebo v Berlíně. A mezi tato světová velkoměsta se poprvé zařadí už tento čtvrtek i Praha.
Čtěte také: Víno bez chemie. Tato tři rodinná biovinařství stojí za to sledovat (a pít)
„Pointa akce je ale nejen přivézt vinaře z Francie do Česka, abychom mohli ochutnat jejich víno, ale také samotným vinařům představit Českou republiku. Co si budeme povídat, jsme pro ně malý trh, a proto je důležité ukázat jim, že k nám má smysl víno dovážet a že ho tu lidé také patřičně umí ocenit,“ popisuje akci, která se bude konat už ve čtvrtek 22. listopadu na francouzské ambasádě v Praze a také v pražském hotelu Mandarin Oriental, majitel společnosti VinoVinoVino a zároveň pořadatel akce Karel Němeček.
Manželé Němečkovi ve svém skladě vín v Bránickém pivovaru.
Nečekejte nic malého. Na La Paulée de Prague, jak se u nás akce jmenuje, přijedou špičky mezi lokálními vinaři svých regionů – Alexandre Chartogne za Champagne, Patrick Piuze za Chablis, Jean-Dominique Vacheron za Vallée de Loire nebo Nicolas Rossignol za Burgundsko.
Tito pěstitelé se světovým věhlasem stále pracují jen v kruhu rodiny na pozemcích svých předků. Ke své práci, regionu i dědictví přistupují s úctou a opatrují své vinohrady v organickém nebo biodynamickém režimu pro vyšší kvalitu hroznů a udržitelnost prostředí.
Alexandre Chartogne přijede do Prahy reprezentovat oblast Champagne.
„Špičkoví francouzští malovinaři neprodávají v supermarketech a zároveň není možné se u nich jen tak zastavit na degustaci jen proto, že právě projíždíte kolem. Setkání s nimi je unikátní, na schůzku se leckdy čeká roky a pro Prahu je jejich návštěva výjimečná příležitost, která se nemusí znova opakovat,“ dodává Němeček.
La Paulée de Prague nevzniklo přes noc. Karla Němečka i jeho manželku, kteří sem akci přivedli, s vinaři pojí dlouholetá přátelství. „Hlavní roli v těchto vztazích hrají především sympatie a důvěra, která nevznikne jen tak přes noc,“ popisuje zákulisí byznysu s vínem Tereza Němečková.
„Každou dovolenou trávíme na vinohradech a pravidelně se stýkáme s vinaři i rodinami a oni s tou naší. Vždycky uvaříme velkou večeři, povídáme si o víně a nad vínem,“ vyprávějí manželé Němečkovi a dodávají, že než byli představeni některým malovinařům, trvalo to i několik let.
Patrick Piuz na loňském, nultém ročníku akce La Paulée de Prague.
A nyní se tuto rodinnou atmosféru s úspěchem pokusí zopakovat i v Praze (loni zde sice proběhl neoficiální, nultý ročník, toho se ale zúčastnil jen jeden vinař). Své o tom říká i fakt, že cílem oslavy není zisk, a pokud by k němu mělo dojít, tak pouze na charitativní účely.
Vstupenky na odpolední velkou degustaci vín i na čtyřchodovou galavečeři v režii šéfkuchaře Stephena Senewiratnea s vinným párováním jsou stále v prodeji.