Vybudovat úspěšný byznys dá pořádně zabrat, a co teprve když se o to pokusíte v jiné zemi nebo jej tam dokonce musíte přestěhovat kvůli zuřící válce.
Následující značky provozované Ukrajinci, kteří buď v Česku žijí už několik let, nebo je z vlasti vyhnala právě válka, jsou však příkladem toho, že to jde. Jejich návštěvu nebo podporu byste si určitě měli zařadit na seznam přání.
Symbols
Concept store ukrajinské stylistky Mileny Žuravljové se loni dočkal trvalé adresy na pražském Starém Městě, už od roku 2017 ale prostřednictvím pop-upů seznamoval nejen české zákazníky s designovými kousky návrhářů z celého světa. Všechny produkty obchodu, který se od začátku inspiruje cestováním, mají ale společnou vysokou kvalitu a často jsou vyráběny ručně.
Zossa
Ručně pletené svetry z mohéru, které jsou hebké už na pohled. To je rukopis do Prahy přesídlené značky Zossa. Kromě pavučinku připomínajících minimalistických kousků v různých barvách ale jejich nabídka zahrnuje i body. Obojí si můžete koupit můžete přes Instagram.
Marusique
Na pletené výrobky se zaměřuje i značka Marusique, byť v trochu méně tradičním provedení. V nabídce mladé ukrajinské podnikatelky najdete hlavně čepce, gumičky a vesty, ale třeba taky šátky na hlavu nebo „nahé“ šaty. To všechno samozřejmě pletené ručně.
Vegetus
Klobásky, párky, burgery nebo pomazánky. To všechno ve vegetariánské a veganské variantě původně vyráběli manželé Gonští v ukrajinském Chersonu. Kvůli válce ale šestnáct let fungující výrobu loni přesunuli do České vsi na Jesenicku a dnes už zaměstnávají i místní.
The Boršč
Ukrajinský pár své maličké bistro založil jen pár měsíců před začátkem ruské invaze. Jejich podnik se rychle stal oblíbeným nejen mezi členy ukrajinské diaspory a po vypuknutí války zároveň fungoval jako místo, kde se soustředila humanitární pomoc a nově příchozí se tam mohli zastavit pro radu nebo polévku zdarma.
V nabídce vinohradského bistra najdete kromě polévky i další typicky ukrajinská jídla, jako jsou třeba syrnyky, vareniky, holubce nebo třeba maďarsko-ukrajinskou polévku bohrač.