Na Dušičky vzpomínáme na naše milé, ale proč si tento den nezpříjemnit sladkostí? Pistáciové věnečky přinášejí moderní verzi tradičního dezertu jako z poctivé cukrárny. Tentokrát místo na hrob míří věnec na náš stůl – svěží, lahodný a ideální pro všechny, kteří rádi v kuchyni experimentují.
Pokud dáváte přednost klasice, vyzkoušejte tradiční věnečky s rumovým krémem. Pro ještě tematičtější dezert pak zvolte křehké rakvičky se šlehačkou.
Pistáciové věnečky se žloutkovým krémem
Na cca 20 kusů potřebujete:
- 125 g mléka
- 125 g vody
- 100 g másla
- špetku soli
- lžičku krupicového cukru
- 145 g hladké mouky
- 220 g vajec – cca 4 kusy
Na pistáciový krém:
- 400 g plnotučného mléka
- 120 g pistáciového másla
- 1 vanilkový lusk či ½ lžičky mleté vanilky
- lžíci vanilkového extraktu
- 4 žloutky
- 120 g krupicového cukru
- 45 g škrobu
- 150 g změklého másla
Na polevu:
- 200 g moučkového cukru
- 15 g citronové šťávy
- 20 g pistáciového másla
- pistácie na posypání
Postup
- Začněte s přípravou pistáciového krému. Mléko společně s pistáciovým máslem, vanilkou a vanilkovým extraktem nalijte do kastrůlku a pomalu zahřívejte. Ve vedlejší míse promíchejte žloutky s cukrem a škrobem, pokud je směs až příliš tuhá, přilijte trochu mléka. Jakmile se na mléce objeví první bublinky, stáhněte ihned z plotny a tenkým pramínkem vlijte opatrně ke žloutkům, které při vlévání řádně šlehejte metličkou, aby se vysokou teplotou nesrazily.
- Směs přelijte přes jemné sítko, které zachytí případné zbytky vajec, zpátky do hrnce a na střední teplotu za stálého míchání metličkou zahřívejte. Přiveďte k varu a opět za stálého míchání metličkou ode dna vařte 5 minut. Směs by během vaření měla zhoustnout do konzistence pudinku.
- Odstavte z plotny a do vroucího pudinku vmíchejte 40 g másla, nakonec krém přelijte do čisté mísy a přetáhněte potravinářskou fólií tak, aby se zcela dotýkala povrchu krému. Nechte ho vychladnout na lince a poté přesuňte do lednice na 3 hodiny.
- Mezitím připravte odpalované těsto. Mléko s vodou, máslem, špetkou soli a cukrem smíchejte v kastrůlku a pomalu zahřívejte. Jakmile směs dosáhne varu, přisypte najednou veškerou mouku a míchejte, dokud se nevytvoří hladké, kompaktní a tuhé těsto, které drží v jedné kouli a samo se odlepuje od stěn, trvá to cca 3 minuty.
- Stáhněte z plotny, vyklopte do velké mísy na šlehání a nechte 5 minut vychladnout. Nyní začněte robotem či ručním šlehačem šlehat. Šlehejte cca jednu minutu samotné těsto, poté postupně přidejte jednotlivá vejce. Vždy počkejte, až se každé kompletně zašlehá, až poté přidejte další. Výsledné těsto má mít takovou konzistenci, aby drželo tvar, ale zároveň nesmí být tak husté, aby nešlo stříkat zdobicím sáčkem na plech.
- Troubu předehřejte na 180 °C a dva velké plechy vyložte pečicím papírem. Těsto přesuňte do cukrářského pytlíku se zdobicí řezanou špičkou a vytvarujte na plech jednotlivé věnečky, mělo by jich být cca 20, záleží na velkosti. Nezapomeňte, že věnečky v troubě poměrně nabudou, takže je dávejte na plechu dále od sebe.
- Plech vložte do předehřáté trouby na 30 minut či dokud věnečky nebudou hnědé. Pokud je vyndáte moc brzo, opět spadnou a budou nepoužitelné. Troubu po celou dobu pečení ani neotevírejte a pečte vždy pouze jeden plech. Hotové věnečky nechte vychladnout na plechu.
- Ke studenému pistáciovému krému přidejte zbylých 110 g změklého másla a začněte v robotu či ručním šlehačem šlehat, dokud se máslo kompletně nezapracuje do krému. Šleháním máslo zbělá a nabude, trvá to asi 10 minut. Výsledný krém by měl být hladký, našlehaný, hutný, ale zároveň lehký.
- Přesuňte ho do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a připravte polevu. Moučkový cukr smíchejte s pistáciovým máslem a citronovou šťávou a vymíchejte hladkou a hustou polevu. Pokud je až moc hustá, přidejte ještě trochu citronové šťávy či vody, pokud naopak řídká, přidejte moučkový cukr.
- Jednotlivé věnečky prořízněte a spodní část naplňte krémem. Horní půlku potřete cukrovou pistáciovou polevou, přiklopte a posypte nasekanými pistáciemi. Hotové věnečky uchovávejte v lednici, vydrží několik dnů.