Minimální úsilí, maximální efekt. Jedlý věnec z jednohubek není ani tak recept jako inspirace na jednoduché, ale efektní servírování vánočního a silvestrovského pohoštění. Do jednohubek navíc využijete i všelijaké zbytky sýrů, uzenin a zeleniny a naložením do česnekového oleje dodáte i zcela obyčejným olivám fancy feeling.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Jedlý antipasto věnec z jednohubek & marinované olivy

Potřebujete:

  • Sýry (mini mozzarella a čedar)
  • Uzeniny (chorizo)
  • Bylinky (bazalka, rozmarýn)
  • Cherry rajčátka

Marinované olivy:

  • 2 sklenice či sáčky oliv
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 velký stroužek česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Olivy naložte klidně den dva předem, aby nasály chuť koření. Stačí je scedit, smíchat s najemno nasekaným rozmarýnem, tenkými proužky česneku a dobrým olivovým olejem a nechat v lednici marinovat. Před podáváním je nechte zteplat na pokojovou teplotu.
  2. Na párátka pak střídavě napichujte rajčata, kuličky mozzarelly, kostičky čedaru, smotané plátky salámu, přehnuté listy bazalky (díky tomu nebude vadit, když zavadne) a olivy. Jednohubky vyskládejte kolem dokola na velký talíř či podnos a dozdobte čerstvým rozmarýnem nebo jinou bylinkou, která neoschne.

Co dále můžete použít: kyselé okurky, naložené artyčoky, mini kukuřice, hroznové víno, plísňové sýry, kolečka klobásy, mortadelu… zkrátka cokoli, co příliš neoschne. Krekry nebo kousky pečiva, ořechy, dipy a čerstvé či sušené ovoce můžete přidat do mističek kolem nebo naložit do středu věnce.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová