Minimální úsilí, maximální efekt. Jedlý věnec z jednohubek není ani tak recept jako inspirace na jednoduché, ale efektní servírování vánočního a silvestrovského pohoštění. Do jednohubek navíc využijete i všelijaké zbytky sýrů, uzenin a zeleniny a naložením do česnekového oleje dodáte i zcela obyčejným olivám fancy feeling.
Jedlý antipasto věnec z jednohubek & marinované olivy
Potřebujete:
- Sýry (mini mozzarella a čedar)
- Uzeniny (chorizo)
- Bylinky (bazalka, rozmarýn)
- Cherry rajčátka
Marinované olivy:
- 2 sklenice či sáčky oliv
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 1 velký stroužek česneku
- 4 lžíce olivového oleje
Postup
- Olivy naložte klidně den dva předem, aby nasály chuť koření. Stačí je scedit, smíchat s najemno nasekaným rozmarýnem, tenkými proužky česneku a dobrým olivovým olejem a nechat v lednici marinovat. Před podáváním je nechte zteplat na pokojovou teplotu.
- Na párátka pak střídavě napichujte rajčata, kuličky mozzarelly, kostičky čedaru, smotané plátky salámu, přehnuté listy bazalky (díky tomu nebude vadit, když zavadne) a olivy. Jednohubky vyskládejte kolem dokola na velký talíř či podnos a dozdobte čerstvým rozmarýnem nebo jinou bylinkou, která neoschne.
Co dále můžete použít: kyselé okurky, naložené artyčoky, mini kukuřice, hroznové víno, plísňové sýry, kolečka klobásy, mortadelu… zkrátka cokoli, co příliš neoschne. Krekry nebo kousky pečiva, ořechy, dipy a čerstvé či sušené ovoce můžete přidat do mističek kolem nebo naložit do středu věnce.