Začátek egyptského receptu na ragú kabab halla vypadá stejně jako recept na klasický český guláš. Pěkně vypečenou cibulku si musíte vystát. Než se opeče, zvládnete si připravit maso i voňavé koření baharat, které stojí za veškerou odchylkou od českého guláše.

Koření baharat je oblíbené na celém Blízkém východě. V překladu z arabštiny „baharat“ znamená koření. Směs se proto trochu liší kraj od kraje, rodinu od rodiny i podle toho, které jídlo jím budete dochucovat. K základní směsi, která je v receptu uvedena, lze přidat například chilli, kurkumu, oregano, sumah nebo třeba mátu. Jak asi sami tušíte, guláš, nebo chcete-li ragú, je díky koření krásně voňavý a hřejivý. A co mají kabab halla s naším gulášem ještě společného? Nejlépe chutnají druhý den.

Egyptský hovězí guláš habab halla

Na 3 až 4 porce potřebujete:

  • 500 g cibule
  • 500 g hovězího masa (kližka, pokud ji nemáte rádi, zvolte zadní kýtu)
  • 2 lžíce ghí
  • 2 bobkové listy
  • 600 ml hovězího vývaru
  • Sůl
  • Červená cibule a petrželka na posypání

Koření baharat:

  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 rovná lžička mletého pepře
  • ⅓ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • ¼ lžičky tlučeného hřebíčku
  • ¼ lžičky mletého kardamomu
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V širokém hrnci rozehřejte ghí a cibuli pozvolna, jako při přípravě guláše, opékejte do zlatohněda. Nic neuspěchejte, nechte cibuli opravdu pomalu opékat, aby získala nasládlou chuť.
  2. Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta.
  3. V misce smíchejte ingredience na směs koření baharat.
  4. Sporák rozehřejte trochu více, k cibuli přidejte maso a opékejte ho ze všech stran, aby se zatáhlo.
  5. Maso posypejte 2 lžičkami koření baharat – to je asi poloviční množství připravené směsi koření – a zamíchejte. Podlijte vývarem, přidejte bobkový list a sůl a pod poklicí duste minimálně hodinu a půl, dokud maso nezměkne a tekutina se nezredukuje. Není třeba zahušťovat, nicméně pokud byste přece jen chtěli, můžete použít trochu tmavé máslové jíšky.
  6. Podávejte s rýží. Podle chuti posypejte proužky červené cibule a najemno nakrájenou petrželkou.

Tip: Jídlo je skvělé také z pomalého hrnce, jen dejte méně tekutiny. Jak na to, najdete rozepsáno v receptu na tradiční český guláš.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová