Toto je recept, díky kterému je možné i v dospělosti začít jíst játra. A to také v případě, že jste stejně jako já měli celé dětství osypky z našedlé játrové omáčky ze školní jídelny! Naučil mě je jeden Ital, a ačkoli jsem původně ochutnala jen proto, že se mi líbil, musela jsem uznat, že v této úpravě jsou opravdu dobrá. Jemná drůbeží játra na zlatavé cibulce dochucená balzamikovým octem poslouží jako rychlá a výživná večeře či lehký oběd.

Kupujte raději čerstvá játra u řezníka (nebo farmářská na Rohlíku) než ta z nechvalně proslulé velkodrůbežárny, která nejčastěji mívají v supermarketech. Játra jsou nabitá železem a dalšími minerály i vitaminy, proto je užitečné je zařadit do jídelníčku. Jelikož ovšem v těle slouží k čištění, je nejlepší konzumovat vnitřnosti mladých a drobných zvířat spíše než třeba játra hovězí. Nejjemnější jsou kuřecí, nejchutnější kachní a někde mezi nimi krůtí.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Krůtí játra na cibulce a balzamiku

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 větší červená cibule
  • 1 lžíce sádla (kachní, husí, vepřové)
  • 500 g jater (krůtí, kachní, kuřecí)
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • ½ lžičky tymiánu
  • Sůl & pepř

Postup

  1. Najemno nakrájenou cibuli pozvolna asi 10 minut restujte na sádle. Mezitím z jater odstraňte žilky, žluč a jiné nevzhledné části a nakrájejte je na menší kousky.
  2. Když je cibulka měkká a zlatavá, zvyšte teplotu, přihoďte játra a zprudka je ze všech stran opečte, aby se zatáhla. Zalijte octem, posypejte tymiánem a opékejte, než se balzamiko odpaří.
  3. Vyzkoušejte, jestli je maso již propečené: stačí, když není růžové, kdybyste játra vařili moc dlouho, mohla by být suchá. Podle potřeby můžete přidat i trochu vody.
  4. Játra osolte, opepřete a ihned podávejte s čerstvým pečivem.

Játra na víně: Místo octa můžete použít červené i bílé víno, jen ho dejte o něco více a nechte ho poctivě odpařit, aby v jídle nezůstala chuť alkoholu. Játra můžete dochutit také citronem, něco kyselého jim vždy prospěje.

Játra pro děti: Drůbeží nebo telecí játra jsou díky vysokému obsahu železa skvělá také pro děti, a to již od šesti měsíců. Můžete je jen tak opéct na sádle doměkka (bez soli, pepře a octa) a podávat i v rámci BLW, zlehka rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat na kaši s vařenou zeleninou. Z mojí zkušenosti jedí takto malé děti játra jedině zcela čerstvá v den nákupu a čerstvě orestovaná, proto kupte na zkoušku raději jen pár kousků.

Jednoduchá játrová paštika: Játra na cibulce a balzamiku či vínu jsou základem pro tuto rychlou játrovou paštiku. Pak už je v podstatě stačí jen rozmixovat se smetanou nebo sádlem, dochutit a nechat vychladnout.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová