Ideální koláč do remosky, na chatu nebo letní dny, kdy si chcete hlavně užívat venku než trávit čas v kuchyni. Ovšem užívat venku s dobrou kávou a kouskem ovocného drobenkového koláče, který je snad hotovou esencí českého chalupářského léta.

Švestkový koláč upečete zcela bez vážení, vše totiž odměříte kelímkem od kysané smetany, díky které je těsto zároveň krásně vláčné. Použít můžete švestky, hrušky, borůvky, rybíz a další čerstvé či mrazené ovoce. Je to vlastně varianta našeho univerzálního letního koláče, který lze také upéct i v remosce.

Hrnkový koláč s drobenkou a švestkami

Na formu o průměru 24 až 26 cm potřebujete:

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • ½ kelímku třtinového cukru
  • 1 vejce
  • ½ kelímku slunečnicového oleje
  • 1 lžička vanilkového nebo mandlového extraktu
  • 1 špetka soli
  • 2 kelímky hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 12 zralých švestek

Na drobenku:

  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • ½ lžičky skořice
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Na drobenku smíchejte rozpuštěné máslo s cukrem, moukou, mandlemi a skořicí a nechte prozatím v lednici. Pokud používáte mandle, přidejte trošku víc mouky a cukru.
  2. Koláčovou formu nebo remosku vymažte máslem a vysypejte moukou či vyložte pečicím papírem. Švestky omyjte, vypeckujte a pokrájejte na měsíčky. Troubu vyhřejte na 180 °C.
  3. Kysanou smetanu postupně metličkou prošlehejte s cukrem, vejcem, olejem nebo rozpuštěným máslem, extraktem, solí, moukou a kypřicím práškem.
  4. Těsto rozetřete do připravené formy, poklaďte ovocem, posypejte drobenkou a pečte asi 50 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Tipy & triky

  • Koláč upečte v remosce, jen ovoce dejte spíše tenčí vrstvu, aby se střed těsta dobře propekl. Během pečení remosku neotvírejte, aby neuniklo teplo.
  • Švestky si báječně rozumí s fantastickou marcipánovou drobenkou.
  • Ovoce obměňujte dle sezony (v zimě funguje i mrazené) nebo místo kysané smetany použijte kelímek tučného jogurtu (řecký či smetanový).
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová