Trochu zakřiknutý vzhled tohoto makovce je ve skutečnosti jeho velkou výhodou – zvyšuje se tak šance, že vám ho nebude nikdo ujídat. Ačkoli je plný zdravých surovin a bez mouky a bílého cukru, je totiž neskutečně dobrý a šťavnatý.
Díky obsahu máku, vajec a tvarohu je makovník také dost sytý, takže ideální i k snídani nebo zdravé svačině. Slazený je primárně ovocem a o zdraví prospěšnosti máku se dočtete něco málo víc třeba v receptu na makový závin nebo famózní makový dort.
Bezlepkový makový koláč s tvarohem (bez mouky a bez cukru)
Na plech 20 x 20 centimetrů potřebujete:
- 2 větší jablka nebo 2 zralé banány
- 4 vejce
- 1 špetku soli
- 50 g xylitolu nebo jiného sladidla
- 250 g polotučného tvarohu
- 200 g mletého máku
- 80 g mletého kokosu
- 1 lžičku kypřicího prášku
- 1 lžičku skořice
Postup
- Neoloupaná jablka nastrouhejte najemno, a pokud jsou hodně šťavnatá, vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu, kterou nechte prozatím stranou. Jestli používáte banány, rozmačkejte je vidličkou nebo rozmixujte. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.
- Formu vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem a troubu vyhřejte na 170 °C.
- Žloutky prošlehejte se sladidlem, tvarohem, mákem, jablky, kokosem, kypřicím práškem a skořicí a opatrně stěrkou po částech vmíchejte bílkový sníh. Pokud by bylo těsto příliš tuhé, zřeďte ho odloženou jablečnou šťávou.
- Těsto rozetřete do formy a pečte asi 35 minut. Skladujte v chladu.
Tip: Vychladlý koláč přelijte polevou ze dvou lžic kokosového oleje, dvou lžic karobu nebo kakaa a cca jedné lžíce sladidla dle chuti.