Zkuste ho! To je jediné, co je třeba k mořskému vlkovi pečenému v soli říct. Úprava je to geniálně jednoduchá a výsledek vždy famózní: lahodná a extrémně šťavnatá ryba jemně ovoněná rozmarýnem a citronem, bez nutnosti ji jakkoli dále dochucovat.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Nemusíte si zrovna dávat předsevzetí o zdravé stravě a navýšení konzumace mořských ryb, abyste měli motivaci si rybu takto připravit. Solná krusta zachová rybí maso fantasticky šťavnaté, a když dodržíte dobu pečení, není co zkazit. Doporučení jíst rybu alespoň dvakrát týdně se s takovým jídlem dodržuje mnohem snadněji. Pečený mořský vlk je skvělý i jen tak se salátem a pečivem, ale svěží hráškové pyré s mátou ho pozvedne na lahodný nedělní oběd.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Pečená ryba v solné krustě & bramborové pyré s hráškem

Na 4 porce potřebujete:

  • 1,5 kg hrubé mořské soli
  • 1 až 2 bílky (lze vynechat)
  • 2 až 4 vykuchané ryby (mořský vlk, pražma)
  • 1 bio citron
  • 4 snítky čerstvé bylinky (rozmarýn, petržel, koriandr, tymián či bazalka)

Na hráškové pyré:

  • 900 g brambor (varný typ B nebo C)
  • Sůl
  • 250 ml smetany na vaření
  • 350 g mrazeného hrášku
  • 1 hrst čerstvé máty
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Počet ryb uzpůsobte jejich velikosti, dejte buď 2 velké (každá o váze cca 600 g), nebo 4 menší (po 300 g). Já nejčastěji peču mořského vlka, ale výborná je i pražma.
  2. Bříško každé očištěné ryby naplňte 2 snítkami bylinky (krásně ji ovoní třeba rozmarýn) a 2 až 3 plátky chemicky neošetřeného citronu.
  3. Sůl smíchejte s bílkem, aby vám lépe držela krusta. Pokud bílky nemáte, použijte trochu vody. Přidat můžete i případné zbylé bylinky.
  4. Na pekáč nasypejte tenkou vrstvu soli, na ni položte ryby tak, aby se vzájemně nedotýkaly, a solí je překryjte tak, aby ryba nikde nečouhala a pořádná solná vrstva byla i mezi jednotlivými kusy. Pracujte rukama a případně si pomozte trochou vody.
  5. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 minut na každých 500 g ryby (ne v součtu – orientujte se váhou jedné ryby, tedy pokud má každá ryba 500 g, pečte obě 15 minut). Moje ryby měly kolem 300 g a po 15 minutách byly perfektní, sůl naštěstí zabrání vysušení.
  6. Odstraňte krustu a ryby očistěte od soli. Buďte opatrní, abyste nepoškodili kůži, a ryba tak nebyla moc slaná. Pak odstraňte kůži a kosti a podávejte.
  7. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky, uvařte v osolené vodě doměkka, slijte a rozšťouchejte spolu s polovinou ohřáté smetany a trochou soli. Hrášek vhoďte na minutu či dvě do osolené vroucí vody (klidně použijte tu slitou z brambor), propláchněte ho vodou studenou, aby zůstal zelený, a rozmixujte se zbylou smetanou a nasekanou mátou dohladka. Obě směsi spojte a případně dochuťte.

Tip: Pokud nevyžadujete zcela hladké pyré, mrazený hrášek jednoduše přisypte na poslední minutu či dvě k bramborám a šťouchejte společně.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová