S příchodem května naplno rozkvetla nejen veškerá flora, ale také farmářské trhy napříč republikou. Jarmarky plné kvalitního a chutného jídla, příjemných vůní a poctivých řemeslných výrobků, v nichž se kloubí líbivý vzhled i užitečnost.
Připravili jsme proto přehled třinácti podnikatelských příběhů, které možná tolik neohromí svými ekonomickými ukazateli, nicméně úsilí a péče, které jejich ústřední postavy vkládají do tvorby svých produktů, bezpochyby stojí za pozornost.
Melememaso
Ne nadarmo se říká, že ty nejlepší nápady se rodí u piva. Nad škopkem zlatavého moku padlo i rozhodnutí Jana Knechtla a Tomáše Formánka vyměnit slibně rozjeté kariéry za výrobu poctivých paštik. Že udělali sakra dobře, nasvědčuje i prestižní ocenění Great Taste Awards, označované za potravinářské oscary, která za své produkty získali.
Doporučujeme: Kachní rillettes, Husí paštika Bordeaux, Fíkové chutney
Na jakých trzích najdete: Liberec – Vinný košt (28. května), Pardubice – Fresh festival (11. a 12. června), Praha – Farmářské tržiště Náplavka (26. června)
Mlékárna Krasolesí
Anglonubijské kozy, které chovají David Kolman s partnerkou Janou Provazníkovou v Krasolesí na Pelhřimovsku, dávají od roku 2004 vzniknout nejen famózním sýrům. Z projektu, jenž se zrodil původně jen pro radost, se vyklubal byznys, který je součástí vyhlášené pražské restaurace, včetně michelinského Fieldu Radka Kašpárka nebo podniků ze sítě Ambiente Tomáše Karpíška.
Doporučujeme: Crottin kozí sýr, Pivní sýr, Máslo farmářské
Na jakých trzích najdete: Praha – Farmářské tržiště Náplavka (každou sobotu)
Český chřest
Sezona chřestu pozvolna vrcholí, tak jak bychom na něj mohli zapomenout. Ten nejlepší se u nás nabízí pod příznačným názvem Český chřest a už víc jak deset let ho Jiří Šafář pěstuje v Hostíně na Mělnicku. Platí, že pro maximální gurmánský zážitek je nejlepší jej zakoupit přímo tam.
Doporučujeme: Rozhodně více než jeden svazek
Na jakých trzích najdete: Hostín (každý den včetně víkendů), Praha – Farmářské trhy na Kulaťáku (každou sobotu), Praha – Farmářské tržiště Náplavka (každou sobotu)
Oceterie
Jako jediní u nás se Smolíkovi věnují výrobě českého balzamika, a to konkrétně ze zdejších bio jablek. V dřevěných kádích a sudech ovšem kvasí i domácí miso – původem japonskou potravinu s výraznou chutí, ohromnou energetickou výživností a tisíciletou tradicí, kterou produkují především z hrachu.
Doporučujeme: Jablečné balsamico extra, Mugi peaso hrách&kroupy
Na jakých trzích najdete: Tetín – Tetínské farmářské trhy (4. června)
Zach’s pesto & chilli
Jeho pálivá džungle v pražských Modřanech mu ročně nadělí kolem pěti set kilogramů chilli papriček. Z nich někdejší kuchař Lukáš Zach, jenž prošel i proslulou restaurací Brasileiro Slovanský dům, vyrábí pesta a řízné omáčky, které sbírají jedno světové potravinářské ocenění za druhým.
Doporučujeme: Pesto sušené rajče s bazalkou, Mango Shine omáčka
Na jakých trzích najdete: Praha – Farmářské trhy na Kulaťáku (28. května, 4., 18. a 25. června), Pardubice – Fresh festival (11. a 12. června), Jičín – Jičínský Food Festival (18. června)
Bylineo
Přes pět let vyvíjela parta přátel ze středních Čech ručně vyráběnou přírodní kosmetiku, založenou na unikátním léčivém výtažku z rašeliny. Setkat se s jejich produkty na farmářských trzích lze téměř každý den v různých koutech republiky.
Doporučujeme: Jenom krém, Pleťové tonikum
Na jakých trzích najdete: Poděbrady (27. května, 10. a 24. června), Plzeň (28. května, 11., 16. a 25. června), Brandýs nad Labem (28. května, 4. června), Praha – Farmářské trhy na Kulaťáku (4. a 18. června), Karlovy Vary (17. června)
Farma Držovice
Před dvaceti lety začínali jako zelenáči, kteří si farmu v Držovicích na Litoměřicku pořídili s představou, že na ní budou chovat stádečko koz. Postupně se ale hospodářství manželů Laušmanových rozrostlo na 150 ovcí a 150 koz, z jejichž mléka vyrábějí jedny z nejlepších dlouhozrajících sýrů v republice.
Doporučujeme: Držovické grillumi, Ovčí jogurt bílý, Kozí sýr zrající
Na jakých trzích najdete: Plzeň (4. a 18. června), Šestajovice (11. června), Praha – Farmářské tržiště Náplavka (25. června)
Pršutérie Chovaneček
Uzenařina má v rodině Chovanečků dlouhou tradici. Vlastimil mladší a jeho bratr Tomáš se ji ale rozhodli povýšit. Jako první v našich končinách si před lety troufli v srdci Českého středohoří vyrobit český pršut, z něhož se snaží udělat uznávanou gastronomickou značku.
Doporučujeme: Pršuto Coppa, Pršuto Panenka, Pršuto Bresaola
Na jakých trzích najdete: Praha – Farmářské trhy na Kulaťáku (každou sobotu), Praha – Farmářské tržiště Náplavka (každou sobotu), Praha – Trhy na Jiřáku (každou středu až sobotu)
Marmelády s příběhem
Po létech, která strávila sbíráním gastronomických zkušeností po celém světě, se Hana Šindlerová vrátila do Česka, aby se věnovala tomu, co jí na cestách chybělo – marmeládám. Dneska její ručně vyráběné ovocné produkty používají v těch nejluxusnější restauracích a hotelech, jako jsou třeba pražský Four Seasons nebo Alcron.
Doporučujeme: Meruňkový džem, Datlová povidla, Angreštový kompot
Na jakých trzích najdete: Mikulov (27. až 29. května), Praha – Farmářské tržiště Náplavka (11. a 25. června), Praha – Apetit piknik (18. června)
Levandulovna
Roky žila Adéla Heindorferová na jihu Francie, v obklopení levandulových polí, kde čerpala inspiraci a vnitřní klid. Když se později vrátila do Česka, rozhodla, že si sama jednu vybuduje. V podhůří Jizerských hor, kde vznikají její levandulové oleje a sirupy, navíc zaměstnává ženy znevýhodněné na trhu práce.
Doporučujeme: Levandulový sirup, Květová voda z levandule
Na jakých trzích najdete: Liberec – Tatrhy (22. května), Kořenov – Anenská sklářská slavnost (23. července)
Kitl
Po čtvrtstoletí stráveném v potravinářském gigantu Nestlé se Jan Vokurka rozhodl pro vlastní byznys. Vsadil na výrobu sirupů, které z Vratislavic na Liberecku dodává mimo jiné do restaurací či poboček McDonald’s po celé republice.
Doporučujeme: Syrob okurka, Eligin bio kapsle
Na jakých trzích najdete: Praha – Havelské tržiště (každý den), Liberec –Tatrhy (22. května), Vratislavice nad Nisou (20. srpna)
Biopekárna Zemanka
Někdejší burzovní makléř Jan Zeman před patnácti lety opustil svět financí a vrhl se do výroby biopotravin. Nakonec skončil u biopekárny, která produkuje sladké sušenky a slané krekry z kvalitních surovin, mezi nimiž si vyberou i alergici nebo vegani. Nově se dají pořídit i v prvním vlastním kamenném obchodě, který Zemanka otevřela v pražské Kotvě.
Doporučujeme: Čoko-kokosky, Slané krekry s mlátem z Plzeňského Prazdroje
Na jakých trzích najdete: Sedlčany – Sedlčanské farmářské trhy (11. června)
Včelí farma Poděbrady
Včelařská sezona teprve začíná. Všechny medy, jako například akátový, pohankový nebo slunečnicový, by Kateřina Šulková s maminkou měla mít vytočené ke konci července. Některé její výrobky jsou ale k dostání už nyní, a to jak menších trzích, tak třeba v karlínském podniku Eska.
Doporučujeme: Květový pastový med, Včelovina
Na jakých trzích najdete: Poděbrady – Medobraní na Huslíku (12. června), Praha – Arkády Pankrác (15. června), Křinec (22. května)