Sklonek léta je vrcholnou sezonou fíků. Oblíbená kombinace s kozím sýrem vynikne v mnoha provedeních, z nichž křehká galetka bude jednou z těch, které si obzvlášť oblíbíte.
Do křehkého těsta na jednoduchý slaný koláč typu galette můžete zabalit spoustu různých náplní – slaných i sladkých. Kombinace sladkých voňavých fíků s lahodným kozím sýrem, bylinkami a ořechy je průsečíkem mezi slanou a sladkou chutí, což v mnohých z nás vzbuzuje vášně.
Tento zákusek se bude vyjímat při jakémkoli posezení s přáteli, rodinou, na pikniku nebo při slavnostní události. Skvěle se páruje s víny, ale hravě zvládne zaměstnat chuťové pohárky i těm, co se vínu a alkoholu vyhýbají.
Fíkový slaný koláč s kozím sýrem a ořechy
Na galetku o průměru 25 cm potřebujete:
- 250 g hladké mouky + na pomoučení
- Špetka soli
- 120 g másla
- 4 lžíce vody
- 2 lžičky octa
- Vejce na potření
Náplň
- 10 až 12 čerstvých fíků
- 130 g čerstvého kozího sýra
- ½ lžičky najemno nakrájeného čerstvého tymiánu
- Hrst vlašských ořechů nasekaných nahrubo
- Med nebo javorový sirup k podávání
Postup
- Mouku v míse promíchejte se solí. Pokud máte možnost těsto zpracovat v robotu, přidejte do mísy na kostičky nakrájené máslo. Na robot nasaďte „K hák“ a při vyšších otáčkách nechte máslo do mouky zapracovat. Pokud robota nemáte, snažte se kostičky másla co nejrychleji zapracovat do mouky ručně nebo pomocí nože. Důležité je těsto co nejméně zahřívat.
- Když je máslo zapracované do mouky, přilijte vodu a ocet a rukama zpracujte těsto. Utvořte z něj kouli, zabalte do fólie a na 3 hodiny, ideálně však přes noc, uložte do lednice.
- Vychlazené těsto vyndejte z lednice a nechte asi 5 minut povolit, aby šlo lépe vyvalovat.
- Mezitím nakrájejte fíky na plátky silné zhruba půl centimetru.
- Těsto vyválejte na pomoučeném vále na kulatý plát o síle 3 mm a průměru cca 35 až 37 cm. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Na těsto rozprostřete na kousky nakrájený nebo rozdrobený kozí sýr, přičemž krajní 3 až 4 cm nechte volné. Lehce posypejte tymiánem. Sýr zakryjte plátky fíků a posypejte nasekanými ořechy. Těsto ohněte kolem dokola směrem ke středu přes náplň a lehce dlaněmi stiskněte.
- Okraje potřete rozšlehaným vejcem. Pečte při 190 °C 40 minut.
- Při servírování dle chuti pokapejte medem nebo javorovým sirupem.