Sklonek léta je vrcholnou sezonou fíků. Oblíbená kombinace s kozím sýrem vynikne v mnoha provedeních, z nichž křehká galetka bude jednou z těch, které si obzvlášť oblíbíte.

Do křehkého těsta na jednoduchý slaný koláč typu galette můžete zabalit spoustu různých náplní – slaných i sladkých. Kombinace sladkých voňavých fíků s lahodným kozím sýrem, bylinkami a ořechy je průsečíkem mezi slanou a sladkou chutí, což v mnohých z nás vzbuzuje vášně.

Tento zákusek se bude vyjímat při jakémkoli posezení s přáteli, rodinou, na pikniku nebo při slavnostní události. Skvěle se páruje s víny, ale hravě zvládne zaměstnat chuťové pohárky i těm, co se vínu a alkoholu vyhýbají.

Fíkový slaný koláč s kozím sýrem a ořechy

Na galetku o průměru 25 cm potřebujete:

  • 250 g hladké mouky + na pomoučení
  • Špetka soli
  • 120 g másla
  • 4 lžíce vody
  • 2 lžičky octa
  • Vejce na potření

Náplň

  • 10 až 12 čerstvých fíků
  • 130 g čerstvého kozího sýra
  • ½ lžičky najemno nakrájeného čerstvého tymiánu
  • Hrst vlašských ořechů nasekaných nahrubo
  • Med nebo javorový sirup k podávání
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Mouku v míse promíchejte se solí. Pokud máte možnost těsto zpracovat v robotu, přidejte do mísy na kostičky nakrájené máslo. Na robot nasaďte „K hák“ a při vyšších otáčkách nechte máslo do mouky zapracovat. Pokud robota nemáte, snažte se kostičky másla co nejrychleji zapracovat do mouky ručně nebo pomocí nože. Důležité je těsto co nejméně zahřívat.
  2. Když je máslo zapracované do mouky, přilijte vodu a ocet a rukama zpracujte těsto. Utvořte z něj kouli, zabalte do fólie a na 3 hodiny, ideálně však přes noc, uložte do lednice.
  3. Vychlazené těsto vyndejte z lednice a nechte asi 5 minut povolit, aby šlo lépe vyvalovat.
  4. Mezitím nakrájejte fíky na plátky silné zhruba půl centimetru.
  5. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na kulatý plát o síle 3 mm a průměru cca 35 až 37 cm. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Na těsto rozprostřete na kousky nakrájený nebo rozdrobený kozí sýr, přičemž krajní 3 až 4 cm nechte volné. Lehce posypejte tymiánem. Sýr zakryjte plátky fíků a posypejte nasekanými ořechy. Těsto ohněte kolem dokola směrem ke středu přes náplň a lehce dlaněmi stiskněte.
  7. Okraje potřete rozšlehaným vejcem. Pečte při 190 °C 40 minut.
  8. Při servírování dle chuti pokapejte medem nebo javorovým sirupem.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová