Zatím je tu prázdno. Je totiž deset ráno a pražská restaurace Monarch se teprve připravuje na polední frmol. Ale už teď to tu voní po mase, po pečené kachně a smažených řízcích. Trochu změna oproti chuťovkám tapas, které se tu servírovaly ještě před měsícem, že? Podle majitele restaurace Martina Nejedlého byl ale tento přechod nezbytný.
„Původně jsme tu měli španělský gastrobar, ale myslím, že jsme tím předběhli dobu. Navíc jsme usoudili, že se české jídlo v centru Prahy, kde je spousta turistů, bude přece jen prodávat lépe,“ myslí si Nejedlý, spoluzakladatel a nynější minoritní vlastník společnosti Fincentrum poskytující finanční poradenství.
Čtěte také: Kam na byznys snídani. Toto je 10 vyhlášených podniků v Praze
„Česká kuchyně se navíc bude více hodit k českému pivu a destilátům, které vyrábíme ve spolupráci se zámeckou palírnou v Blatné,“ vysvětluje změnu konceptu své restaurace.
Martin Nejedlý v restauraci Monarch.
Nebýt prodeje finanční společnosti v roce 2013, v níž držel 73,3 procenta, tak by v Praze nejspíš nevznikl Monarch a ani jeho další dvě restaurace – Grand Cru v Lodecké ulici a karlínské lahůdkářství Mercato. Do všech těchto podniků investoval Nejedlý několik desítek milionů korun a taky svůj čas. Tedy přesněji řečeno polovinu svého pracovního času, protože tu druhou stále ještě věnuje Fincentru a komunikaci s klíčovými lidmi.
Proč takovýto posun do oblasti, která je na míle vzdálená finančnímu poradenství, spoření, úvěrům a excelovým tabulkám? No možná nejde o takovou dálku, jak to na první pohled vypadá. Nejedlý se totiž už před 20 lety začal zajímat o investování do vína.
Čtěte také: Bolestná cesta úspěchu, kterou skrývá rondon nejlepšího kuchaře světa
Začalo to v Dijonu, kde jeho bratr studoval gymnázium, a pokaždé, když přijel domů z cest, s sebou přivezl lahev dobrého vína. „Zajímalo mne, co vlastně piju, a proto jsem se o vinařství začal zajímat víc. Koupil jsem si encyklopedii a začalo mě to bavit,“ vypráví dvaačtyřicetiletý podnikatel s tím, že se už v této oblasti považuje za odborníka.
Konfitované kachní stehno pečené na dřevěném uhlí se sladkým zelím a lokše.
Martin Nejedlý založil společně s Lukášem Nádvorníkem značku Premier Wines & Spirits, která je aktuálně jedním z největších distributorů vína a prémiových destilátů v Česku. S rostoucím portfoliem převážně francouzských vín se začali dívat po prostorách na podporu prodeje. „Když zákazníci víno ochutnají a bude jim chutnat, je velká pravděpodobnost, že si ho koupí i domů,“ popisuje Nejedlý.
To místo našli před třemi lety kousek od Petrského náměstí v barokním domě s dvorkem, který předělali na bar a luxusní restauraci s francouzskou kuchyní s názvem Grand Cru, která je zaměřená na párování vína s jídlem. Ve vinném lístku najdete až 1500 druhů vín, přičemž od každého tu schovávají minimálně tři lahve.
S odchodem francouzského šéfkuchaře se ale menu podniku změnilo a v současné době nabízí moderní českou kuchyni z převážně lokálních surovin. Stojí za ním Jan Punčochář (zlatý kuchař roku), jenž dříve vařil v Le Terroir, která se objevovala i v michelinských doporučeních.
Jan Volšička, šéfkuchař restaurace Monarch.
A ten samý šéfkuchař teď pomáhal i s přípravou nového konceptu v restauraci Monarch, kde španělského šéfkuchaře Miguela vystřídal Jan Volšička. Úkolem šéfkuchařů je nalákat do restaurace více turistů, ale taky českých zákazníků, kteří se sem budou rádi vracet.
To je ostatně i cílem Martina Nejedlého, jehož snem je mimo jiné vybojovat za Grand Cru michelinskou hvězdu a z Monarchu udělat menší řetězec s pobočkami v Černošicích nebo v Řevnicích, kde bydlí jeho bratr s rodinou a rodiče.