V menu pekárny Leipomo najdete jídla, o nichž jste dosud asi ještě neslyšeli. Aby ne: stojí za ní česko-finská partnerská dvojice a nabízí k ochutnání skandinávské speciality.
Markéta Hynková, její otec Jiří a partner Jugi Koivula otevřeli řemeslnou pekárnu Leipomo v srpnu 2022. Z místa v Panské ulici v Českých Budějovicích se stal hit a pečivo jim dnes z pultu mizí bleskovou rychlostí.
Místní do malého prostoru pekárny, jemuž vévodí velká pec, přiváděla hlavně zvědavost. Nezvyklý koncept ani krkolomné finské názvy je ovšem neodradily a pekárně daly velmi rychle šanci.
„Naše produkty jsou něco jiného. Všechno vyrábíme ručně. Doufali jsme, že budeme mít úspěch, ale samotné nás překvapilo, jak rychle se k nám lidé naučili chodit. Od prvního dne lpíme na komunikaci v příjemné atmosféře,“ popisuje Hynková.
Na začátku fungovali ve třech, nyní už mají devítičlenný tým a vedení výroby mají na starost výhradně finští pekaři. Základ stojí na osmi druzích mouk z malých, převážně českých podniků. Samozřejmostí je delikátní máslo z Francie, belgická čokoláda nebo vychytané marmelády lokální produkce.
V Leipomu moc dobře vědí, že kváskovému pečivu spěch nesluší. Chleba tady vyrábějí tři dny. V neděli se zadělá kvásek, v pondělí vyrobí těsto a v úterý brzy ráno jde pečivo do pece, aby vám ho ještě ten den mohli na prodejně zabalit do papírového sáčku.
Když pečivo doma schováte do bavlněné utěrky, v té nejlepší kondici vám vydrží klidně šest až sedm dní. Mnohem pravděpodobněji vám ale zbude jen pár drobečků a vy se do pekárny vypravíte znovu hned na druhý den.
Tajemství úspěchu nejspíše tkví také v tom, že se všechny produkty vyrábějí z více než stoletých kvásků, které přivezl otec Jugiho.
V sortimentu najdete tradiční severské hitovky. Za ochutnání stojí všechny tři druhy pšeničného chleba, včetně vlajkového kousku pojmenovaného přímo po pekárně Leipomo, který majitelům zajistil první místo v loňské regionální soutěži.
Také stoprocentně žitný chleba bez přidaného droždí by byl hřích neochutnat. Chcete-li své chuťové buňky uhranout něčím opravdu speciálním, vyzkoušejte sladkou nabídku.
Typické finské motance, jako jsou skořicové korvapuusti, křišťálové buchty alias kristalli pulla s tvarohovo-citronovou náplní zasypané vydatným množstvím cukru nebo příjemně kořeněný kardamom bun, totiž neochutnáte v Česku nikde jinde.
V době masopustu si můžete dát také velmi oblíbený bochánek laskiaispulla doplněný o velkorysou dávku šlehačky a malinového džemu.
Překvapující položkou na produktovém menu jsou croissanty. „Croissant je v dnešní době již globální a velmi oblíbené pečivo. Můžete ho také najít v každé pekárně ve Finsku. A můj partner je podle mě i našich zákazníků croissantový kouzelník. Lepší v okolí určitě nenajdete,“ tvrdí Hynková.
Pekárna má ambice zásobovat severským pečivem co nejvíce lidí. Ve druhé polovině května tohoto roku se proto rozšíří. Sesterskou pobočku najdete v obchodním domě DOC Mercury. Chutná zastávka v Leipomo by určitě neměla vypadnout z vašeho food bucket listu. Povzbudivá esence skořice a kardamomu je totiž silně návyková.