Zapomeňte na jídlo s označením M12 i na zavedené bún bò nam bô. Nová vlna vietnamských bister servíruje známé klasiky s moderním twistem i odvážný a neotřelý fusion. Jeden takový podnik rozjeli Pham Minh Anh, známá na sociálních sítích jako Meggie, a Nguyen Trong Duc alias Nugy. Nese jméno Mămăm a popírá všechny stereotypní představy o asijské gastronomii.
„Vždycky říkáme, že koncept Mămăm bistra se odráží od nás samotných. Jako Češi vietnamského původu jsme svým způsobem taky takový fusion – čerpáme z obou kultur, milujeme vietnamskou kuchyni i české klasiky – a to se zrcadlí i v našem menu,“ říkají majitelé netradičního vinohradského bistra v nové epizodě podcastu Forbes Life!
Meggie a Nugy poprvé Mămăm otevřeli v roce 2023 v pražských Vršovicích. Po pouhém roce a půl však vyšlo najevo, že klientela i vysněný koncept zdaleka přerostly dosavadní prostor.
„Vyrostli jsme rychleji, než jsme čekali, a bistro nám začalo být těsné. Chtěli jsme třeba pořádat různé akce, ale prostor nám nedovoloval plně rozvinout náš potenciál,“ vzpomíná Meggie. „Všimli jsme si, že k nám často chodí posedět skupinky po čtyřech, a to už byla v podstatě půlka restaurace,“ směje se Nugy.
Nastal tedy čas rozhlížet se po novém zázemí. To mladý pár nakonec našel v Uruguayské ulici na Vinohradech, kde otevřel druhý, o něco vyspělejší, o něco hravější a ambicióznější Mămăm.
Ten s sebou přinesl více místa k sezení, rafinovanější design a vybavenější kuchyni, kde může Nugy konečně popustit uzdu i těm nejsmělejším kulinářským vizím a věnovat se tomu, co umí nejlépe – objevování, testování a předvádění chutí Asie v novém, neokoukaném světle.
„Už nechceme dělat jenom zaběhnuté klasiky, a když už klasiku, tak trochu jinak. Myslím, že spousta lidí z naší generace to vnímá podobně,“ říká Nugy.
„Samozřejmě naše generace má ten luxus, že gastronomii děláme, protože nás baví. Nemusíme okamžitě vydělávat, abychom uživili sebe, rodinu ve Vietnamu, a ještě vlastní děti,“ doplňuje Meggie, „mezigenerační přístupy se liší, protože se liší samotná podstata našeho podnikání.“
Foto Mămăm bistro
Foto Mămăm bistro
Foto Mămăm bistro
Foto Mămăm bistro
A právě ta vášeň, entuziasmus a mladistvá energie rezonují ve všem, do čeho se tahle dvojice pustí. Ať už se jedná o hravý retro interiér, humorné skeče na sociálních sítích, nebo zábavnou gastronomii, na kterou budete dlouho vzpomínat, v Mămăm vědí, jak na to.
„Jedna z nejvíc fusion položek na našem menu je hráškový krém s thajským kari a japonským vegetariánským dashi. Mám rád klasický hráškový krém, ale někdy je na mě hodně těžký. Proto jsem v té naší verzi vyměnil smetanu za výluh z řasy kombu a hub šitake. Výsledek je krémová, ale fresh polévka, která vás úplně nezabije,“ líčí šéfkuchař.
Pestrobarevnou paletu chutí doplňuje nabídka fotogenických limonád „na žízeň“ a koktejlů „na stres“. Ochutnáte tu například matcha coladu nebo liči mimosu jako vystřiženou z filmu Barbie.
A nechybějí ani vytoužené happeningy a kolaborace. Nový Mămăm už zakusil několik živých vystoupení, karaoke a pop-upů, včetně promítání prvního českého viet-filmu Letní škola s kinem Aero. Vloni Nugy s Maggie hostovali silvestrovskou party ve spolupráci s DJ kolektivem No Sleep Club a letos se podíleli na designu limitované edice streetového oblečení značky Ravers.
Podle vlastních slov plánují majitelé Mămăm bistra spolupráci napříč odvětvími do budoucna ještě upevnit. „Hodně jsme se inspirovali u vietnamských lounge barů, kde vždycky někdo zpívá nebo hraje. To chceme zavést i u nás a nabízejí se také eventy spojené s úplně jinými obory, jako je móda, umění nebo šperky,“ popisuje Nugy. „Zkrátka si plníme takové svoje malé sny přes Mămăm,“ uzavírá Maggie.
Proč neuškodí přidat do ranní kávy špetku soli? Jaké trendy dnes hýbou vietnamskou kulinářskou scénou? A jak se na podnikání v pohostinství dívá druhá generace českých Vietnamců? Dozvíte se v nové epizodě podcastu Forbes Life!