„Klidná, ideální pro rodiny s dětmi“ zněl by inzerát na pražskou čtvrť Bubeneč. Díky přilehlé Stromovce je totiž skvělou lokalitou pro majitele psů, množství hřišť zase nabízí spousta prostoru, kde provětrat děcka.
Bubeneč, dokonalá lokalita k vycházkám, samozřejmě láká i mnohé podnikatele v gastronomii. Jejich počet se za poslední léta nečekaně rozšířil a doplnil kvantum bubenečských optik a květinářství, nad nímž zůstává rozum stát.
V Bubenči žije též návrhářka a majitelka módního salonu Zuzana Kubíčková, která má hned několik gastro tipů. „Nejraději chodím do restaurace Na břehu Rhôny, kde výborně vaří a samozřejmě mají i vynikající víno. Můj druhý nejoblíbenější podnik je plzeňská hospoda Na Urale,“ doporučuje oděvní designérka, kterou lze ve čtvrti potkat s fenkou Deli.
„A v den, kdy mohu do salonu přijít až na desátou, se ráda zastavím na kávu a plněnou briošku ve Wine Food The Italians. Jsou to jedny z nejlepších briošek, co jsem kdy měla – s vanilkovým krémem, pistáciemi nebo mandlemi. I jejich slané varianty, obložené ciabatty a focaccie jsou moc dobré,“ přidává návrhářka další tipy.
Poctivá zrnka
Ideálním podnikem k soustředěné práci na notebooku je Mazelab.coffee, kavárna patřící do impéria podnikatele vietnamského původu Jackieho Trana. Ten z obyčejné garáže vybudoval zenové místo, kterému vládne bílá stěrka, beton a spousta obřích pokojovek. Přípravu kávy tu ale berou velmi vážně!
Cukr ani mléko ve vašem oblíbeném kafíčku naopak neřeší v bubenečském Café Borzoi, které najdete kousek od Dejvického divadla. Na mlýnku mají zrna od pražírny The Naughty Dog, k nápoji podávají sladké dobroty a dokážou zachránit i ty zákazníky, kteří právě hledají nějaký ten jedlý či kávový dárek na poslední chvíli.
Restaurace, o nichž se mluví
I tady, v Bubenči, daleko od centra, stojí gurmánský skvost – bistro Dejvická 34. V roce 2021 jej porotci zařadili do Michelinského průvodce a podnik s kuchařem Tomášem Černým v čele tak získal ocenění Bib Gourmand – tedy výjimečné jídlo za rozumnou cenu. Pokud právě slavíte výjimečnou událost, tady vám veselí doplní o příjemný foodie zážitek.
Stejný šrumec se kdysi konal i kolem italské restaurace Da Emanuel. U jejích základů totiž stál populární šéfkuchař Emanuele Ridi. Restauratér známý z televizních pořadů už dnes v podniku nefiguruje, přesto jde stále o velmi sympatickou trattorii. Pokud se chcete na chvíli přemístit do Itálie, určitě zajděte do Charlese de Gaulla 4.
Sladké a křupavé
Pořádná sladká tečka nese v Bubenči růžové logo s jelenem. Pekárnu Oh deer bakery a jejich legendární plněné krobliny určitě není nutné pražským strávníkům představovat. Na croissant, o němž mnozí tvrdí, že je nejlepší v Praze, ale zajděte do malého podniku La forme. Každé ráno se před pekárnou tvoří fronty hladových nedočkavců, kteří si chtějí dopřát křupavou snídani do ruky. V papírových sáčcích s řádnými máslovými oky si pak odnáší sladké francouzské pečivo či danish pastries.
Další sladkou perlou je pralinkárna Kristyjan Chocolatier. Na jejich čokoládu překvapujících barev je radost se dívat a ještě radostnější je se do nich pustit. Vyrábí je manželé Kristýna a Jan a jejich pralinkové bonboniéry jsou tím nejkrásnějším dárkem, který můžete někomu dát.
Hospoda, jak má bejt
Ikonickou aurou se honosí hospoda U Veverky, kde se připíjí na zdraví i na ocásek. Podnik patří k nejvyhlášenějším pivnicím v Praze a v Bubenči stojí už od roku 1911. Jméno nese podle populárního výčepního, pana Veverky, který tu točil pivo v 70. letech. Dnes je to „hospoda, jak má bejt“ s dobře vychlazenou plzní.
Pivnice modernějšího střihu, kde více než o klábosení nad pivem jde o kvalitu samotného chmelového nápoje, je Pivovar Bubeneč. Tady vás neodbydou smážem. Své zákazníky hostí vlastním pivem, moderní gastronomií i vlastnoručně pečeným sladovým chlebem.
V samotném srdci původní Staré Bubenče stojí legendární hostinec Na Slamníku, což není jen tak obyčejná hospoda, ale chráněná kulturní památka. Pocestní se tu občerstvovali už za středověku, dnes tato útulná hospůdka s kachlovými kamny nabízí příjemné posezení nad pivem i milou službu – po domluvě si lze na Slamníku vyzvednout deku a piknikový koš naplněný řízečky a buchtami. A teď už hurá do Stromovky!
Autorka je redaktorkou Lidových novin.